Ob branju zanimivega članka z naslovom “15 Ways to Increase the Click-Through Rate on your Tweets” sem naletela na ne tako spodbudno misel. Avtor pravi, da je eden izmed teh načinov povezovanje Twitter računa z ostalimi računi družbenih omrežij. Mnenja sem, da obstajajo primernejši načini komuniciranja.

Povezuj le osnovne informacije

Ljudje, ki so naleteli nate, si ne bodo vzeli večnosti, da ugotovijo, kje vse si prisoten/a. Razen stalkerji in natančni kadrovniki. Zato je smiselno, da osnovne informacije izpostaviš na različnih omrežjih. Na Twitterju zapišeš svojo spletno stran in vzdevek na Instagramu, podobno narediš na Facebooku. Na Linkedinu objaviš povezavo do svojega Twitter računa in podobno. To je eden izmed odličnih načinov, kako človeku, ki pride s tabo v stik, pokažeš, kje vse si aktiven/a. Če ga zanima, bo kliknil na povezavo ter si vzel čas za tvoje tvite, fotografije in podobno. A kako naprej?

Vsako omrežje ima svoj način komuniciranja

Tako, kot se ne pogovarjaš enako s svojo mamo in bodočo naročnico, ki jo vidiš prvič v življenju, tako ne moreš enako komunicirati na vseh družbenih omrežjih hkrati. Vsako ima svoja pravila. Avtor že omenjenega članka je zapisal, da lahko s tem, ko na Linkedinu objaviš svoje tvite, dosežeš, da imajo višji CTR (click-through-rate). To vsekakor drži, ampak, se ti ne zdi malce vsiljivo, da se na Linkedinu večkrat na dan pojavljaš s svojo vsebino, ki hočeš nočeš, nima vedno poslovnega pridiha? Razen, če je vse skrbno premišljeno, a žal po navadi temu ni tako.

Sama sem naletela že na kar nekaj blagovnih znamk, ki počnejo ravno to. Po navadi povežejo Facebook in Twitter. In kaj se zgodi? Vemo, da ima Twitter na voljo samo 140 znakov. Če v tvit dodaš še URL povezavo, se število razpoložljivih znakov zmanjša na 117. Tako pride do tega, da ima Facebook objava rep in glavo, tvit pa žal ne, kar posledično zmanjša CTR.

Velja tudi obratno. Če na Facebooku objaviš svoj tvit in po možnosti vanj dodaš fotografijo, bo ta na Facebooku majhna. Vemo pa, da miniaturne fotografije ali objave brez fotografij, na Facebooku ne prinesejo visoke vpletenosti. Prav tako vse skupaj deluje precej vsiljivo, če tvitaš veliko.

Ob takšnem povezovanju pomislim na lenobo in neprimerno komuniciranje. Ločeni objavi bi tej osebi vzeli le nekaj minut več. In če daš na tehtnico ‘nekaj minut več dela’ in ‘odsledila te bom, ker svoje komunikacije ne prilagajaš’, kaj boš izbral/a?

Manj je več

“Na spletu sem prisoten, ker moram biti, tam so vsi”, ni pravi način razmišljanja. Meni je bližji tale: “na spletu bom prisoten/a le toliko, kolikor mi znanje in čas dopuščata.” Ne bo konec sveta, če ne boš prisoten/a povsod. Bolje, da na enem izmed omrežij komuniciraš dobro in redno, kot da si prisoten/a povsod na pol.

Če si želiš prihraniti nekaj časa, lahko uporabiš katerega izmed orodij za upravljanje večih omrežij naenkrat. Eden izmed takšnih je na primer Hootsuite. Vse, kar je potrebno, je le nekaj minut časa več, da prilagodiš komunikacijo posameznemu kanalu. In daš svojim oboževalcem tisto, česar si želijo.

|Na družbenih omrežjih se počutim kot otrok v peskovniku. Te zanima, kaj počnem? Klikni TUKAJ.|

Komentiraj