Izbira

V življenju se počutimo odgovorne za ogromno stvari in normalno je, da je to odgovornost včasih težko sprejeti. Zato eni več, drugi manj, radi sledimo tujim navodilom, da se znebimo bremena izbire. Včasih smo res čudni, da ne sledimo sebi in svojim občutkom, ampak raje popolnim neznancem.

Povem ti, kako

Že hiter pregled spletnih člankov mi ponudi odgovor na marsikatero življenjsko vprašanje:

  • Kako postati srečen.
  • 10 stvari, ki jih srečni ljudje ne počnejo.
  • Kako postati milijonar.
  • Kako dobiti fanta.
  • 10 izjemnih idej, kako zaključiti dan z nasmehom na obrazu.
  • Navade najbolj uspešnih ljudi.
  • Kako se spopasti z odpustitvijo.

Tovrstni članki oz. vsaj njihovi naslovi, tudi najbolj delujejo, ker kdo pa ne želi biti srečen, bogat in uspešen? Ampak, če sreča in smeh ne prihajata iz nas samih, potem bo vsebina članka delovala verjetno kak dan, potem pa bo spet vse po starem. Ampak ti nasveti niti niso novi. Že od 17. stoletja naprej je človeštvo deležno knjižnih uspešnic, kako postati uspešen. Očitno so bili vsi tega res zelo potrebni. Sploh, ko so se iz domačih vasi začeli seliti v večja mesta in so se morali dokazati pred drugimi, nepoznanimi ljudmi.

Povsod nam je dana izbira

Vir: http://petergowesky.com/2013/10/22/love-choice/  Ne vem, če se je samo moje zaznavanje okolice tako spremenilo skozi leta, ampak meni se ne zdi, da bi imeli danes, v času krize, kaj manj izbire. Imamo jo kvečjemu več. Nešteto modelov avtomobilov, zavarovanj, oblačil, telefonov, problem izbire lahko imamo celo, ko gremo v trgovino kupiti sir. Da ne govorim o tem, da nekateri brihtni trgovci poimenujejo izdelke tako, da se, razen par izbrancem, včasih niti sanja ne, kaj kupujemo. In ko prideš na vrsto in želiš vprašati, kaj priporočajo, si kmalu premisliš, ker ti za ovratnik diha živčna ženica, ki se ji mudi domov skuhat kosilo. Če nimamo dovolj denarja, se izbira nekako zmanjša, ampak glej, problem izgine, ko nam ponudijo ‘kupi zdaj, plačaj pozneje’.

Si danes sploh lahko poznavalec in podučen potrošnik? Pri tej široki ponudbi težko. Zato se med drugim zanašaš na prodajalce, ki pa jih v mnogih primerih zamenjajo študentje, med katerimi marsikateremu dol visi za to, kaj si želi stranka. Včasih ni bilo izbire pri recimo ponudnikih električne energije – tam kjer si živel, je bil ponudnik le en; danes lahko imaš v Kopru ponudnika iz Celja.

Dejstvo je, da lahko danes izbiramo med čemerkoli. Dobesedno. Tudi spol si lahko zamenjamo, če želimo. Še organizacija pogreba je postala pravi ‘šoping spree’. Lahko zamenjamo ime. Kariero. Dom. Partnerja. Vse je neobvezno in brez zahtev. Če so in nam to ne ustreza, si izberemo nekoga, ki nam jih ne postavlja in ki mu ni treba obljubiti ničesar.

Vedno se ženemo za ideali. Za idealnim partnerjem. Že nekaj časa ga lahko izberemo na internetu ali bolje rečeno – poskusimo izbrati. Najprej poklikamo vse lastnosti, ki jih iščemo in potem na podlagi videza izberemo tiste, ki so vredni vsaj par vrstic pogovora. Na drugi strani se tudi sami lahko predstavimo tako, da se bolje prodamo.

Ker imamo več izbire, je tudi več obžalovanj. Vedno se lahko sprašujemo, kaj bi bilo, če bi bilo drugače, ampak vsi vemo, da je to popoln nesmisel, ker preteklosti ne more spremeniti nihče.

Kaj pa vem, velikokrat lahko slišim in preberem, da so tisti, ki so si izbrali ali pa so prisiljeni v bolj skromno življenje, tudi bolj srečni. In obratno – veliko ljudi, ki lahko kupijo vse, kar želijo, je nesrečnih. Bog si ga vedi, kaj je res bolje. Je pa vsekakor res, da je izbira povezana z občutkom tesnobe in se velikokrat z njo niti nočemo ukvarjati. Kaj kupiti, kam iti na kosilo, katero obleko dati nase … toliko energije je včasih potrebno še predno se skobacamo iz postelje. Brezveze. Pred časom sem brala intervju s Petrom Prevcem, ki je zelo dobro povzel problem izbire. Pravi, da v privatnem življenju dostikrat izbiro prepusti drugim, ker se mora dovolj odločati v svoji karieri in nima energije za nepotrebne odločitve. To pa ne pomeni, da ne bi imel svojega mnenja. Mu dam čisto prav.

Ampak zakaj bi se človeštvo iz ogromnega bazena izdelkov in storitev, kdaj še znašlo v manjšem? Odlično knjigo na temo izbire, ki je bila tudi povod za tale zapis, je napisala Renata Salecl (Izbira). Priporočam branje.

|Te zanima kdo sem in kaj počnem? Klikni TUKAJ.|

One thought on “Izbira

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s