Ivan Šarić na Creative Mornings Ljubljana

Creative Mornings  so mesečni dogodki (vsak drugi petek v mesecu) namenjeni kreativcem, beseda pa že sama po sebi pove, da so na sporedu ob jutrih. Izvirajo iz New Yorka, kmalu pa so se razširili po vsem svetu, pred nekaj meseci na našo srečo tudi v Ljubljano. Vsak mesec imajo določeno temo, o kateri govori gost kreativnega jutra, ki, po besedah enega od organizatorjev, Gregorja Žaklja, pove svojo zgodbo in nas z njo prepriča za kaj živi. Globalna tema tega meseca je bila ‘uporništvo’, gost pa Ivan Šarić.

Ivan  Šarić je komik, pisec, kreativec, predavatelj, voditelj in še in še. Njegov cilj je nekoč delati za Johna Stewarta, v ta namen je slabo leto nazaj posnel tudi video/prošnjo za službo z naslovom Hire me Jon Stewart, ki mu službe sicer ni prinesel, odprl pa mu je pot do mnogih drugih priložnosti, zaradi katerih ima polne roke dela.

Kreativnih juter se nisem mogla udeležiti, ker pa je ekipa super, si lahko govore vedno TUKAJ ogledate v živo oz. tudi kasneje. Ivan je imel zelo dober in navdihujoč govor, zato bom nekaj njegovih misli delila z vami. Vsekakor pa priporočam ogled, ker je najboljši le original!

Kaj pravi Ivan Šarić?

Bodi ti. / Razen, če si ‘šupak’, potem to pravilo ne drži. Lahko pa si želiš biti npr. Batman – Ivan pravi, da je to lik po katerem se lahko zgledujemo v vseh primerih. Je enostavno junak.

Vedno zapiši ideje. / Ideje in prebliski nam padejo na pamet tudi ob najbolj čudnih trenutkih. Zato je važno, da jih takrat zapišemo, ker nam lahko nekega dne pridejo prav. Si tudi vi kdaj rečete, da jih boste zapisali kasneje? Ne bo šlo, ker jih boste verjetno pozabili.

Ne kaditi trave. Vsak dan. / Ivan pravi, da veliko kreativcev živi v prepričanju, da dobre ideje padejo z neba ali kot posledica kajenja trave ali uživanja alkohola. To žal ne drži, ker je za vsako idejo potrebno trdno delo – usedi se in delaj. In vsaki ideji moramo dodati še tisto malo zraven, da postane najboljša, je pa ta del tudi najtežji. Premakniti se moramo torej od ‘tole je ok’ do ‘tole je super’.

Nauči se prebrati ljudi. / Velikokrat nam lahko pomaga, da preučimo obnašanje nekoga drugega in njegovo govorico telesa. Tako se lahko približamo nekomu, ki mu sprva morda nismo bili všeč. Konec koncev smo vsi samo ljudje in ščitimo svoj osebni prostor, zato moramo, predvsem v poslovnem življenju, najti načine, kako se približati drugim. Tudi v ljubezni pride to zelo prav.

Nisi najpametnejši. / Nikoli ne moremo biti najpametnejši, niti nam ne bi koristilo, če bi bili obkroženi z ‘butastimi’ ljudmi, ob katerih bi se morda počutili najpametnejše. Obkroženi moramo biti s pametnimi in jih poslušati, ker se lahko od njih marsikaj naučimo.

Ampak nisi tudi najbolj butast. / Treba se je boriti zase in izboriti svoje mesto. Ne smemo pustiti, da hodijo po nas. Seveda  je na poti do uspeha potrebno veliko požreti in delati stvari, ki nam niso najbolj po godu, ampak vse nam koristi za nadaljnjo pot. Vedno lahko rečeš ‘to bi jaz naredil bolje’, se naučiš, trudiš in dejansko nekega dne to narediš bolje. Bunjenje brez prave podlage pa nas seveda lahko pokoplje.

Motiviraj se. / Vsi imamo v sebi dve plati; eno, ki nam pravi, kako smo super in fajn ter tisto drugo, cinično, ki nam pravi, da nismo za nikamor. Poslušati moramo obe plati in ko znamo motivirati sami sebe, ne da to ves čas počnejo drugi, je to pot do uspeha.

Bodi najboljši v tem kar delaš. / Ne delaj komedije/filmov/oglaševalskih del/kant za smeti/kozarcev za vodo, ki so dobri ‘le za Slovenijo’ ali ‘le za Hrvaško’ – naredi nekaj, kar bo dovolj dobro za cel svet.

Navduši se. / Najprej moraš navdušiti sebe, da lahko potem še druge. In dokler nisi navdušen nad določeno idejo, to pomeni, da enostavno ni dovolj dobra. Pika.

Vedno lahko odideš. / Vsi znamo jamrati, a vedno lahko odidemo – iz slabega partnerskega odnosa, lahko pustimo službo, lahko se izselimo iz države, lahko pustimo projekt, ki nam pije živce in v njem ne vidimo prihodnosti.  Šarič je delal kot kreativec za tri največje radijske postaje na Hrvaškem.  Imel je super plačo, dobre projekte in sodelavce, ampak vse te radijske postaje so vedno kradle tuje ideje. In po parih mesecih prevajanja tujih idej v hrvaške, je imel enostavno dovolj, ker je vedel, da lahko naredi(jo) bolje in seveda uspejo z lastnimi idejami.

Kaj so koristi naših idej? / Pri vsaki stvari, ki jo ustvarimo, se moramo vprašati točno to – kaj so koristi. Prepogosto ima korist le en ali pa nekaj posameznikov – na primer glavna nagrada v tem in tem žrebanju, redkokdaj pa stvar zastavimo tako, da imajo od določene kampanje korist vsi. In še dober primer, ki ga je povedal: na radiu slišimo novico, kako sta se v Indiji zaletela dva vlaka, pri tem pa je umrlo ogromno ljudi. Rečemo si lahko, ok, tragično, ampak, kaj ima to veze z nami, Indija je daleč? Radio pa lahko pokliče na Slovenske železnice in povpraša, če se kaj takega lahko zgodi tudi pri nas. Od te informacije pa imajo korist vsi poslušalci. Tudi on, ko dela stand up nastope, želi v vse šale skriti sporočila, ki marsikomu odprejo oči.

ivan_saric_creative_mornings_ljubljana

Kot sem že zapisala, priporočam ogled – Ivan je faca in od njega se lahko marsikaj naučimo in se mu nasmejimo. Kot sam pravi, se je skozi življenje vedno prebijal s humorjem, kar mu gre fenomenalno od rok.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s