‘Neknomination’ ali kako se ljudje po celem svetu snemajo pri eksanju velikih količin alkohola

Verjetno ste lahko opazili, kako se ljudje v Sloveniji zadnje čase ‘zabavajo’? Posnamejo filmček, v katerem na eks spijejo kozarec piva (ali, kot boste lahko prebrali v nadaljevanju, tudi drugih, v večih primerih smrtonosnih mešanic), ga objavijo na Facebooku in v njem nominirajo tri nove kandidate, ki morajo v naslednjih 24 urah storiti enako, v nasprotnem primeru pa človeku, ki ga je nominiral, častiti zaboj piva.

Igra se v originalu imenuje ‘neknomination’ oz. ‘neknominate’ in ni ravno nova – začela se naj bi v Avstraliji,  v zadnjih parih mesecih pa se je razširila predvsem po Veliki Britaniji, seveda, ker je nekoč nekdaj nekdo na YouTubeu objavil filmček in kot nas zgodovina uči, je vsaka bedarija že sama po sebi uspeh za viralnost. Obstaja že ogromno posnetkov, Facebook skupin in strani ter seveda udeležencev, ki zgodbo peljejo dalje.

neknomination Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je pitje večje količine alkohola v zelo kratkem časovnem razponu, na eks, lahko nevarno. Ravnokar sem prebrala članek očeta, ki je videl posnetek svojega sina, v katerem je spil koktejl, ki žal ni vseboval piva, ampak kar tretjino steklenice vodke, fant pa je star le 15 let. Eden od njegovih sošolcev si je pripravil ‘napitek’, v katerega je poleg piva dodal še svoj urin, mačje brikete, kečap in nekaj čemur oni rečejo ‘cod liver oil’. Da ne omenjam, da se je izziva lotil tudi njegov 50-letni kolega, ker ga je izzvala 20-letna hči. Ti so k sreči ostali živi, dvajsetletnik, ki je spil polovico litra mešanice belega vina, vodke, viskija in piva, žal ni.

Ko berem vse tele mešanice, lahko na žalost rečem, da verzija z ‘le’ pivom izgleda popolnoma normalna. Pa ni. Ker spodbuja vedenje, ki mlade pelje v zelo škodljive situacije. Nek mladostnik si izmisli svojo verzijo, ker pa seveda ni fino ponavljati, njegov kolega doda še nekaj zraven in roko na srce, ne samo, da otroci pri petnajstih goltajo alkohol, kdo od njih pa zares ve, kakšne so posledice ne samo čistega alkohola, ki bi ga zaužili tako na hitro, ampak mešanic, ki so lahko tudi smrtonosne? In če se tem bedarijam ne morejo upreti starejši, kako lahko potem pričakujemo, da se bodo mlajši? Če oče, namesto, da bi udaril po mizi, raje sprejme izziv svoje hčere?

Vsekakor verjamem, da se igrica marsikomu zdi popolnoma neškodljiva. Ja, popiti pol litra piva na eks, je v marsikaterem primeru res neškodljivo, škodljiv pa je vzor, ki ga postavljamo drug drugemu. Mladi se ne zavedajo, kaj je prav in kaj narobe, če vidijo posnetek na YouTubeu ali pa še huje – posnetek najbojšega prijatelja, ki počne totalne bedarije, si verjetno mislijo, da je to čisto kul – če je to storil nekdo drug, lahko tudi jaz.

Resnično upam, da se bo tole kmalu končalo, čeprav glede na razsežnosti in viralnost, ki jo ti posnetki dosegajo, vem, da so moje želje zaman.  Lahko pa to ustavimo vsaj v krogu naših poznanstev, namesto, da se to igrico igrajo tudi moji Facebook prijatelji, ki jim kazalec teče že tam proti trideset.

Be a man – grow up.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s