Znanje na dosegu miške

Znanje na dosegu miške

Znanje na dosegu miške. Blog o brezplačnih predavanjih na spletu

Vsi poudarjamo pomembnost znanja. Osnovna in srednja šola ter fakultete. Ker brez diplome nisi nič. A s tem se ne strinjam. Vsekakor je formalno znanje nadvse pomembno, na žalost tudi papir na katerem je zapisana tvoja izobrazba, a v določeni točki se je potrebno tudi vprašati, če tako dobimo vso potrebno znanje, ki ga potrebujemo za dosego naših ciljev. Včasih pa znanja ne osvojimo le za to, ker vemo, da prihaja iz profesorjevih ust in je že to dovolj, da izklopimo pomnenje. K sreči pa obstaja veliko novejših in zanimvih načinov, kako do znanja priti. Obstaja ogromno spletnih strani, ki vam brezplačno, ja, brezplačno nudijo izobraževanja. Praktično o čemerkoli. Pa si jih poglejmo nekaj.

Ponovimo osnove matematike

Pred časom sem naletela, vmes že pozabila, dokler me ni na to stran spomnila prijateljica, na stran Astra.si, ki je prva slovenska brezplačna spletna učilnica. Trenutno je poudarek predvsem na srednješolski matematiki, lahko pa ponovite tudi osnove mikroekonomije. ‘Ustanovil’ jo je Andrej P. Škraba, ki pravi, da je matematika zelo zanimiva, če nam jo nekdo predstavi na zanimiv način. S tem se popolnoma strinjam in Andrej to obvlada.

Pripovedovanje zgodb, finance ali dizajn?

Iversity je ena izmed mnogih MOOC (Massive open online course) strani, ki jih lahko najdemo na spletu. Gre za to, da se prijavimo na predavanje in ga ob določenem dnevu in uri poslušamo online. V večini primerov gre za več zaporednih predavanj, tako da vse skupaj traja nekaj tednov ali celo mesecev. Mojo pozornost je Iversity pritegnila pred tedni, ko sem se prijavila na predavanje ‘Future of Storytelling‘, v katerem bom v osmih tednih spoznala osnove pripovedovanja zgodb, igranje vlog itd. tudi s strani ‘gostov iz prakse’. Če se želiš zares poglobiti, lahko tudi predstaviš svoje eseje in ostale naloge, ki nam jih bodo dali poleg predavanj. Nekatera ostala predavanja lahko najdete pod naslovi design 101 (or Design basics), Public Privacy: Cyber Security and Humar Rights, Contemporary Architecture itd., skratka, za vsakega se morda najde kakšna zanimivost.

Še eno (upam da) zanimivo  predavanje se bo začelo v začetku prihodnjega leta in sicer Doing Journalism with Data: First Steps, Skills and Tools. Kaj takega verjetno ne bi škodilo marsikateremu slovenskemu mediju in novinarju, ki zgodbe prevečkrat objavljajo na podlagi nepreverjenih podatkov, čeprav velikokrat lahko zgodbe temeljijo na statistiki.

Tudi Khan Academy je ena izmed MOOC strani, kjer se lahko naučite matematike, fizike, zgodovine itd., obstaja pa seveda še ogromno ostalih, ki jih lahko najdete po ključnih besedah.

Uči se, kar se želiš učiti

Včasih je bil dostop do znanja veliko bolj kompliciran. V knjižnico, poiskati knjige, potem si ugotovil, da knjiga sploh ni prava, ali pa ni na voljo … danes, čeprav je še vseeno super občutek v rokah držati knjigo, pa lahko do znanja dostopamo kadar sami želimo. Učimo se lahko, ko ležimo v postelji, ko kuhamo kosilo ali celo med tekom in kar je najboljše, poslušamo in gledamo samo tisto, kar nam je všeč. Sicer nimam informacij iz prve roke, upam pa, da znajo tudi takšna znanja ceniti delodajalci in se ne opirajo samo na uradno izdana potrdila o izobrazbi, ki v veliko primerih ne pomenijo popolnoma nič za delo, ki ga želiš opravljati.

Znanje je najmočnejše orožje, zagrabite ga.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s