Zakaj bi se morali vsi naučiti osnov programiranja

Koga si predstavljate, če vam omenim besedo programer? Marka Zuckerberga? Geeky fanta v polo majčki, ki nepremično sedi za računalnikom? Postavnega fanta v  Adidas hudiju, ki se pozibava ob glasbi v slušalkah? Punco v kratkem krilu, ki z nasmehom na ustnicah piše kodo za kodo?

Morali bi si predstavljati vse opisane zgoraj in še nešteto drugih, vsak je lahko programer. Programerji in širše gledano, inženirji na splošno, so res pretežno moškega spola. V Ameriki jih je napram ženskam kar 80 %. Odgovor, zakaj je temu tako, bi verjetno lahko našli, kot na mnogih drugih področjih našega življenja, le v zaplankanosti človeškega razmišljanja, ki ene ali druge poklice bolj pripisuje ženskam ali moškim. Test, v katerem so preverili sposobnost reševanja preprostih inženirskih nalog, so recimo ženske rešile bolje kot moški, razen v Ameriki, zato bi lahko rekli, da uspešnost v inženirstvu nima prav nobenega opravka s spolom, ampak le s kulturo.

Pustimo zaenkrat razlike med spoloma in pojdimo na začetek.

Zakaj bi se vsak moral naučiti osnov programiranja?

Razlogov, zakaj so se programerji odločili za svoj poklic, je verjetno toliko, kot je njih samih. Lahko pa razloge, zakaj je programersko znanje zelo priporočljivo, najdemo v vsakdanjem življenju, ne glede na to, kaj počnemo. Tehnologija se je zasidrala v vse pore našega bivanja. Brez računalnikov dandanes praktično ne moremo – ne pravim, da ni mogoče, a dejstvo je, da je s tem naše bivanje v tem norem svetu oteženo. Prav tako narašča število pametnih telefonov in aplikacij, ki si jih lahko naložimo nanje. Vse to nam omogoča hitrejše delo, boljšo organizacijo časa (ali manj razpoložljivega časa), lažjo promocijo, hitrejše navezovanje stikov in podobno. In vse, kar vidimo okoli nas, vse programe in aplikacije, so ustvarili programerji. Ustvarili so jih iz nič. A ni nekaj najlepšega, da iz belega ekrana, nastane program, ki ga uporabljava ti in jaz ter še milijoni drugih ljudi? Tudi, če ne boste nikoli ustvarjali programov in igric, lahko v programiranju najdemo mnogo drugih prednosti, ki pridejo vsakomur prav. Programiranje nas prisili v kreativno razmišljanje. Mislite, da programerji niso kreativni? Pa še kako. Čeprav obstaja veliko že napisane kode, se vedno najdejo izzivi, kako nekaj narediti drugače, na novo, boljše. Vedno, verjemite mi, vedno, koda ne dela in že se začne iskanje problema in njegovo reševanje. Zato mnogi zagovarjajo, da bi se morali vsi osnov programiranja učiti v šoli, saj poveča uspešnost tudi na drugih področjih kot so matematika in branje.

prva_koda_simona_gobecPrav je tudi, da razumemo, kako delujejo programi, ki jih uporabljamo. Jaz se že nekaj let pri svojem delu srečujem s programerji, ki zlahka ali stežka iz rokava stresajo vse mogoče kode, ki popolnemu laiku ne pomenijo popolnoma ničesar. Samo neke številke, oklepaji in črke. Mene je od vedno zanimalo, kako za vraga, pride iz vseh, na prvo oko nesmiselnih ukazov, v svet toliko uporabnih programov. Zato sem vzela stvari v svoje roke in pregledala nekaj portalov, kjer se lahko brezplačno naučiš programiranja. Že v dveh urah sem končno ugotovila čiste osnove in se soočila tudi s tem, da je za nedelujočo kodo dovolj že en izpuščen ali napačno zapisan znak.

Ja, tudi to je prednost poznavanja programiranja. Razumevanje ljudi okoli nas. Če delamo s programerji, jih moramo razumeti. Razumeti moramo, kaj pomeni, da popravijo ali pa iz nič ustvarijo nov program. Mogoče si predstavljamo, da jim nekatere stvari vzamejo le nekaj minut, za njih pa to lahko pomeni nekaj ur ali celo dni dela. Mogoče pa lahko s poznavanjem osnov, tudi njih razrešimo nekaterih opravil in jih sprogramiramo kar sami. Vidite tisti naslov višje – ‘Zakaj bi se moral vsak naučiti osnov programiranja’? Želela sem ga označiti kot malo večji naslov, a v urejevalniku tega nisem našla. S poznavanjem osnov programiranja pa vem, da lahko s preprostim ukazom <h3>Tekst</h3> takšen naslov ustvarim sama. Sem bila prepričana, da mi bo uspelo? Ne. Sem pa poskusila in ja, dejansko mi je uspelo.

Prihodnost ne čaka

Glede na razvoj tehnologije ni presenetljivo, da bo služb za programerje vedno več. Že sedaj jih je veliko več, kot pa je samega (dobrega) kadra. Samo poglejte oglase za službo in videli boste, da je ogromno povpraševanja. Dan za dnem. Programiranja se seveda lahko naučimo na fakultetah, z veliko volje, pa seveda tudi sami. Na internetu obstaja ogromno strani, kjer se lahko vsega naučimo brezplačno, zato izgovori, da morate za programersko znanje skozi dolgočasne semestre na faksu in ob tem v zrak zmetati ogromno denarja, niso potrebni. Seveda pa nič ne pride zlahka. Da si dober, je potreben čas. Zato pozivi, da se to lahko naučite čisto sami, tudi niso najboljša izbira, saj je na trgu verjetno veliko takih, ki poznajo osnove, zato lahko še danes, leta 2013, gledamo spletne strani in programe, ki zgledajo, kot da bi jih ustvarili 10 let nazaj, čeprav so bile ustvarjene letos, ker veliko programerjev k svojemu znanju doda še oblikovanje. Zato dodajam, da je zelo pomembna, pravzaprav nujna stvar, tudi spremljanje trendov. Zato, da smo v koraku s časom in da bo splet lep. Se sprašujete, če ste za programiranje prestari? Če znate brati, pisati in šteti, potem niste prestari. Nikoli, tudi, če ste stari 70+.

Ženske, stopimo naprej

Programiranje je torej bolj v moški domeni. Škoda. Jaz menim, da noben poklic na tem svetu ne bi smel izbirati spola ali obratno. K sreči to ugotavlja vse več žensk. Ena od takšnih skupnosti, ki spodbuja ženske k programiranju, se imenuje Rails Girls, ki organizira brezplačne vikend delavnice po celem svetu. Tudi v Sloveniji, kjer so organizirali že delavnice v Ljubljani in Mariboru in odziv je bil fenomenalen. 75 prostih mest v Ljubljani, na delavnico pa se je prijavilo skoraj 600 punc. Čez vikend so se s pomočjo izkušenih mentorjev naučile osnov programiranja in ustvarile svojo prvo spletno aplikacijo. Priporočam tudi Tedx govor Alje Isaković, ene od organizatork Rails Girls Ljubljana.

Želja torej je, a verjamem, da si marsikatera punca ob vpisu na fakulteto premisli, mogoče zaradi zgražanja drugih, češ, da je to bolj področje moških ali pa se ustraši, ker bo redka med fanti. Ampak hej, punce, a ni lepo, da imate toliko moških sošolcev? Verjemite, da niso nedružabni geeki, ampak so fantje, kot vsi ostali. Le še bolj razgledani, sposobni logičnega razmišljanja in kreativni.

Kreativno razmišljanje je edino vodilo

Nikoli se ne smemo zadovoljiti samo s tem kar vidimo. Če bi se spraševali, kako stvari izboljšati, kako jih spremeniti, da bodo pomagale ali zabavale še več ljudi, bi bil svet veliko lepši. Res je, da smo velikokrat ujeti pred ekran in vse bolj zapostavljamo pristni človeški stik ena na ena, a dejstvo je, da je tehnologija postala del nas in da brez nje ne gre. Brez nje niti nočemo.

Bodite kritični in se, vsaj zaradi lastne radovednosti, vedno vprašajte, kako neka stvar deluje. Ne bo vam vzelo veliko časa, morda nekaj ur, ali pa dni, saj ni važno, drugače bi jih zabili za kaj nepomembnega. S tem sebe postavite v novo okolje, ki vam razgiba možgane, s tem pa ste tudi boljši/a sodelavec/ka, prijatelj/ica, partner/ica, ker razumete, kaj ljudje okoli vas počnejo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s