Tako samosvoji, da so skoraj boljši od originalov

Glasba rešuje življenja. Ko smo veseli in ko smo na tleh, sami ali v družbi, so naši najljubši izvajalci tisti, ki nas dvignejo še višje. Vsaka glasba je nekomu všeč, čeprav se včasih vprašam, zakaj pri hudiču nekdo piše takšna besedila –  kako gledaš tv in imaš v popku drobtine, kako si tako pucala, da si se znucala. To je daleč od presežka, ampak če to koga spravi v dobro voljo, zakaj pa ne.

Bolj kot glasba originalnih izvajalcev, predvsem tujih, pa me vedno znova presenečajo cover priredbe, velikokrat skupin ali posameznikov, ki so čisto iz fore objavili svoje petje in igranje na You Tubeu (medij, brez katerega ne bi vzklila marsikatera zvezda) in postali pravi zvezdniki. Zopet, ne bom zapisala, da so priredbe boljše ali slabše, predvsem so drugačne in samosvoje. Ravno to pa prepriča, vsaj mene. Najlažje je zapeti original in posnemati glasbenike, veliko težje je dodati svoj pridih, ki prepriča. Nekaj takega se velikokrat dogaja na talent šovih – naših in tujih; večina nastopajočih glasbenikov po liniji najmanjšega odpora odpoje pesem; lahko jo odlično, a najbolj se nas dotaknejo tisti, ki dodajo svojo energijo in nas odnesejo v čisto nov svet.

Moji najljubši?

Žal šele danes odkriti (hvala, Urška) Boyce Avenue. Skupina, ki jo sestavljajo trije bratje – Alejandro, Daniel in Fabian Manzano, je svojo prvo priredbo na YouTubeu objavila leta 2007, danes pa tako s svojo glasbo kot priredbami več kot uspešno nastopajo po turnejah po celem svetu. Na njihovem seznamu najdemo pesmi izvajalcev kot so Beyonce, Justin Timberlake, Adele, Imagine Dragons in še in še.

Priporočam: Justin Timberlake – Mirrors (Boyce Avenue ft. Fifth Harmony Cover)

Seveda ne morem mimo odličnih 2 Cellos. Luka Šulić in Stjepan Hauser, ki sta svoj začetek slave doživela, ko sta objavila priredbo Jacksonovega Smooth Criminal. Tudi ona dva žanjeta uspehe po celem svetu in to precej zasluženo. Strune niso edina stvar, ki se ‘utrga’ na njujem koncertu :).

Priporočam: 2 Cellos – Highway to Hell

Tiffany Alvord, dvajsetletna punca, ki navdušuje s priredbami Pink, Robin Thicke, One Republic in ja, tudi pesmi Justina Bieberja iz njenih ust zvenijo veliko boljše. Tiffany sodi v vrh petdesetih kanalov na YouTube z največ naročniki. Ima že dva izdana albuma in tudi ona ne nastopa več le na domačih odrih.

Priporočam: Pink – Just Give Me a Reason (Tiffany Alvord ft. Trevor)

The Piano Guys. Štirje fantje, klavir in čelo. Nasmejani in strastni. Včasih prav paše, da se iz pesmi odstrani glas, čeprav je tudi ta v originalu vrhunski.

Priporočam: Adele – Rolling in the Deep (Piano Guys – Cello/Piano cover)

Vsekakor se lahko glasbenikom, ki so ustvarili originale zahvalimo, da so tako dobri, da jih drugi posnemajo. A ne gre le za posnemanje. Kot sem že zapisala, so nekatere priredbe tako drugačne, da lahko pesem, ki smo se je morda že naveličali, zopet poslušamo znova in znova. Ali pa pesem, ki je v originalu hitra in s trdimi ritmi, postane počasnejša in umirjena.

Mislim, da bi vsak, ki želi postati glasbenik, moral začeti s takšnimi priredbami, preden se poda v svoj svet. Nekje je treba vaditi in začeti je treba pri malih stvareh. Najprej zapoj in zaigraj tako kot drugi, počasi dodaj svoj ritem in kasneje se bodo razvile tudi lastne pesmi. Mnogo glasbenikov je, ki so prekleto dobri, a se prodajo poceni in pojejo pesmi, ki so pod nivojem, morda bolj kot s samo glasbo, to počnejo z besedili. Kot npr. tale gospod – Taher Shah, ki je baje svojo ‘uspešnico’ Eye to Eye pisal kar 15 let.

One thought on “Tako samosvoji, da so skoraj boljši od originalov

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s