Koliko res prihranimo s kuponi in skupinskimi popusti?

Vsi poznamo portale, ki ponujajo precej visoke popuste, seveda pod pogojem, da kupone kupi zadostno število ljudi (BigDeal, 1nadan, Kuponko in podobni). Na vsakem izmed omenjenih portalov se zbirajo ponudbe v različnih krajih (tudi ponudbe za tujino – npr. bivanje v apartmajih, izleti …) z določeno višino popusta, ki se glede na ‘redno ceno’ (veliki narekovaji) giba tudi do 93 % (to je trenutno najvišji popust, ki sem ga zasledila ob pregledu). Vstopnice, masaže, čiščenje avtomobila, kosila, nega obraza, orodja … skratka, ni je stvari, ki je ne bi našli med ponudbo, sploh, če spremljamo vse portale skupaj.

BigDeal je bil prvi slovenski spletni servis za skupinsko nakupovanje, ustanovljen leta 2010 (po vzoru Groupona), pridno pa so mu sledili tudi ostali, saj se je model v Sloveniji neverjetno prijel ter podjetjem prinesel lepe uspehe, potrošnikom pa cenejšo ponudbo.

Vsekakor se strinjam, da po eni strani s takšnimi ponudbami potrošniki lahko ogromno prihranimo – kako pač ne, če lahko s kuponom običajno kosilo plačaš polovico ceneje. Seveda prihranimo, če kupujemo res tiste stvari, ki bi jih tudi drugače, kar pa se ob poplavi takšnih ponudb dejansko ne dogaja. Tako namesto kupona za eno palačinko, kupimo štiri in povabimo še prijatelje, gremo še za en vikend v terme, pa drugače ne bi, ali pa kupimo kozmetične izdelke, ki se običajno ne bi znašli na naših policah. A tako pridemo do izdelkov, s katerimi si razvajamo dušo in so drugače nedosegljivi ali pa zanje enostavno ne želimo odšteti toliko denarja. Vsekakor pa generalno gledano težko rečemo, da s kuponi prihranimo.

Priložnost za podjetja

Podjetja, ki popuste ponujajo, tako seveda dobijo manjši kos pogače, kot bi ga sicer ali si ustvarijo celo izgubo; a seveda pri tovrstnih portalih ne smemo gledati na dobiček, ampak kot na obliko oglaševanja in možnosti vzpostavitve dolgoročnega odnosa s kupci. Naših osebnih podatkov portali ne dajejo tretjim osebam, vseeno pa imajo podjetja možnost, da od nas poberejo več, kot le denar za kupon. To seveda zaradi grabežljivosti enih in drugih, verjetno, skoraj sigurno, ok sigurno, ne počno vsi – vem, ker sem že kupila kupon in z mano ni nihče komuniciral več kot je potrebno. Nočem posploševati, ker nimam izkušnje z vsemi vrstami storitev, ki jih lahko tako kupimo ceneje, a naj nanizam nekaj idej …

Ob nakupu cenejšega apartmaja, torej storitve, ki je še vseeno vredna nekaj deset evrov, nam lahko izročijo še en bon za popust za recimo masažo, ki ga lahko izkoristimo takoj ali pa kasneje. Tako bomo preizkusili ne le samo sobo in zajtrk v restavraciji, ampak tudi druge storitve, ki jih najdemo v ponudbi. Če ne kaj drugega, lahko ponudniki predložijo vsaj katalog ostalih ponudb. Ob odhodu nas lahko prosijo, če izpolnimo anketo o zadovoljstvu in dodajo prostor za e-naslov ter lahko tako z nami komunicirajo še na dolgi rok.

Ob nakupu raznih praškov/kapsul, ki se uporabljajo za treninge/hujšanje (pustimo ob strani koliko je in koliko ni to škodljivo) lahko ponudnik sodeluje npr. s fitnes trenerjem in kupcu ob dostavi priloži njegovo ponudbo/kupon za popust (zaradi sledljivosti) – v ozadju skleneta dogovor in tako imata oba nekaj od tega (trener zopet ponuja prehrano drugega ponudnika).

Pri nakupu karte za ogled filma/koncerta, lahko dobimo zopet še malenkost popusta za kokice, pijačo, ostale prigrizke …

V vsakem primeru je važno to, da ponudniki z nami ohranijo dolgoročni odnos in se potrudijo, da je izkušnja najboljša. Lahko samo poskusijo od nas (na nevsiljiv način) dobiti e-naslov, telefonsko, naše mnenje ali ponudijo le kak ‘bombonček’ –  karkoli več od tistega, kar vsi pričakujemo. Predlani sem kupila kupone za kuhano vino, čeprav jih drugače verjetno za tisti kafič nikoli ne bi. Vino pa ni bilo niti približno primerljivo s tistimi na ‘štantih’, žal ne v dobrem smislu. Bilo je pitno, a veliko manj okusno in konec koncev močno. Ne vem, ali so želeli prihraniti na kakovosti, ker so po drugi strani ‘izgubili’ pri popustu (čeprav vsi vemo, da so vseeno imeli verjetno dobiček, sploh na kuhanem vinu), skratka izkušnja ni bila najboljša. In kaj tak ponudnik stori s takšnim ‘dealom’? Nič. Vsaj ne dobrega. V tistem obdobju, čeprav je bilo prodanih nekaj sto kuponov, bi morali dati še več od sebe, da prepričajo kupce, da pridejo še kdaj k njim. Ampak žal se ne samo prodajalci, ki velikokrat niso motivirani, tega ne zavedajo, ampak ta logika ni jasna niti lastnikom, ki jih tovrstni spletni portali pridobijo v ponudbo, zato je tudi na njih, da delujejo v tej smeri, če želijo ohraniti dolgoročno pozicijo in ne bodo le muhe enodnevnice.

Imate kakšne izkušnje s kupovanjem kuponov ali pa na drugi strani ponudbo popustov? Delite jih z mano :)!

4 thoughts on “Koliko res prihranimo s kuponi in skupinskimi popusti?

  1. BigDeal.si slabo kaže zadnje čase,… drugače pa ja, če bi le razmišljali OutOfBox bi morda lahko prišli dalje.

    Sem pa zasledil, da se prodajajo izdelki, kot podjetje ki prodaja izdelek, pa je navedena neka ameriška firma,…wtf? A to sami prodajajo ali kako,..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s