Delo od doma – da ali ne

Vse preveč delodajalcev ima svoje delavce priklenjene v pisarne in nočejo niti približno nič slišati o tem, da bi kdo od njih kdaj delal od doma. Ker delo se opravlja samo v tistih prostorih, ki jih je lastnik drago opremil in tam, kjer imajo šefi vse delavce lahko pod kontrolo. Glede na napredek tehnologije, je danes nekaj popolnoma normalnega, da se določeno delo opravi tudi, če je vsak izmed vpletenih na svojem koncu sveta. A vseeno so delodajalci, ki dovolijo vsaj tu in tam delati od doma ter seveda tudi takšni, predvsem gre za mednarodne korporacije, kjer stalnih pisarn praktično nimajo. Prav tako, če smo podjetniki in po možnosti delamo sami, se nam poslovnih prostorov ne splača najemati, vseeno pa obstajajo druge možnosti brez da zasedemo domače delovno okolje, a o tem malo kasneje.

Delovno domače okoljeDelo od doma ima seveda svoje prednosti in slabosti. Ko se moramo zjutraj zgodaj vstati in posloviti od partnerja ter otrok, si je lepo zamisliti, da bi lahko ostali doma, dlje pospali in bili v družbi najbljižjih. A po drugi strani je ravno to lahko največja distrakcija. Ni lahko zamenjati mišljenje, da naša soba ni namenjena le poležavanju, ampak da moramo v njej opraviti 8-urni delavnik. Prav tako si jo moramo opremiti tako, da je vsaj miza približno primerna za pravo delovno okolje. Če imamo po njej nametane igrače, DVD-je z igricami ali pločevinke od piva, to verjetno ne bo pripomoglo k delovnemu elanu. Prav tako ne delo iz postelje, v kateri smo se še eno uro nazaj ljubili s partnerjem. Po drugi strani pa nam lahko ravno delo od doma omogoči, da končno oddelamo to, kar moramo in nam delovno okolje predstavlja preveč zabave in motenj. Ja, eni si privoščijo tudi to, a v končni fazi bi lahko rekli, da je pomembno, da je delo opravljeno do roka.

Če smo samostojni podjetniki, velikokrat nima smisla, da najemamo poslovne prostore, niti jih ne potrebujemo. Tudi za sestanke lahko uporabimo restavracijo ali kafič. Takrat ne gre več le za kakšen dan v mesecu, ki ga oddelamo od doma, ampak doma preživimo praktično ves čas. Kar pomeni, da najmanj tretjino dneva skrbno ločujemo domača in poslovna opravila. V tem primeru je včasih veliko bolj primerno, da si poslovni prostor delimo. Govorim o ‘coworkingu‘, kar pomeni, da si določen prostor delimo z drugimi samozaposlenimi v isti ali sorodnih panogah, seveda pa gre za poklice, ki že v osnovi ne potrebujejo točno določenega sedeža – oblikovalci, pisci, fotografi, umetniki itd. Trenutno se v Sloveniji coworking odvija med drugim v Kino Šiška, ki tedensko organizira coworking dogodke. Pri tem seveda ne gre le za delitev prostorov, ampak tudi za mreženje, medsebojno sodelovanje in delitev znanja. Skupaj smo lahko močnejši, kajne?

Nekateri delodajalci svojem delavcem enostavno ne zaupajo. Strah jih je, da ne bodo opravljali svojega dela, če jih ne bodo nadzorovali. A roko na srce – tudi v pisarni, kjer šef sedi nekaj metrov stran, lahko, če želimo, igramo igrice, beremo bloge in počnemo bedarije, razen, če nam vse skupaj ne blokirajo, kar pa že v osnovi kaže na togost in nezaupanje. Bog ne daj, da bi v službi dovolili Facebook ali kaj približno podobnega. A takšne službe so že v osnovi težje primerne za delo od doma. Javna uprava ima seveda veliko prostorov, ki jih je treba pridno koristiti. Vsi smo odrasli in če delamo stvari, ki jih imamo radi, se bomo zanje potrudili, ne glede na to, kje jih opravljamo. Če nadrejeni tega ne razumejo … zakaj že potem delate zanje?

Veliko je prednosti in slabosti, a povsod je potrebna določena mera fleksibilnosti. Vsekakor je kakšen dan, ko nam ni treba v pisarno, sploh, če zunaj dežuje in smo prejšnji dan žurali predolgo, ali pa imamo ob 11ih zobozdravniški pregled, osvežujoč in nam lahko prinese novo energijo. Ker se tudi dela, ki zahtevajo ogromno mero kreativnosti in sodelovanja opravljajo ‘od doma’ – there’s an app for that called Skype, vidimo, da ni ovir, če smo le dovolj odprti in fleksibilni. Ravno tisti, ki jim ni treba vedno sedeti na istem mestu, potrebujejo spremembe in jih je nesmiselno tlačiti med štiri stene, če svoje delo bolje opravijo na kavi v najljubšem kafiču ali pa v posebej opremljenem kotičku doma.

2 thoughts on “Delo od doma – da ali ne

  1. Vse distrakcije, ki si jih naštela resnega in odgovornega delavca ne bodo ovirale. Popolnoma isto je z nadzorom: resen in odgovoren delavec nadzora ne rabi. Ve se, kaj je treba oddelat, doma si pa delavec lahko samo prilagodi časovni okvir, kdaj bo kaj naredil. Doma se delo lahko razpotegne čez 24ur in ne 8, kot v službi.

    Drugače pa delo od doma že poznamo, vsaj v obliki ko si nosimo delo iz službe zvečer domov, ker nam deadline diha za ovratnik. Zanimivo, da takrat ne gremo raje pucat kopalnice ;)

  2. Ja dejstvo je, da če imaš ful dela za opravit, ga boš, seveda če si, tko kot si napisala, odgovoren delavec. Moja izkušnja z delom od doma (npr. enkrat na mesec ali še manj) pa je, da se je na tisti dan, kot da bi tudi naročniki vedeli, usulo veliko manj mailov kot po navadi in lahko res v miru podelaš, kar moraš, pa opraviš še kaj drugega.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s