Je spanje res precenjeno?

Pravimo tisti, ki spimo premalo. Čeprav se vsi zavedamo pomembnosti spanca, se vsaj tu in tam zgodi, da ne moremo spati dovolj. Preveč dela, druženje s prijatelji in družino, živčnost, učenje, dojenček v hiši …

A spanje je zelo pomembno. Že nekaj ur pomanjkanja spanca na teden, nam lahko čisto uniči hormonsko ravnovesje. Nekje osem ur dnevno, slišimo, da je najbolj optimalno število ur, kar je več, tudi ni ok. Čeprav priznajmo, vsi radi kdaj pa kdaj potegnemo ;). Vsi pa tudi vemo, da smo eni jutranji, drugi pa so bolj večerni tip. Jaz se, če je le možno, rada zbudim dejansko zjutraj. Ko so zunaj še meglice in lahko uživaš v prebujanju novega dne. Če hodimo v službo, druge izbire tako ali tako nimamo. Tam med osmo in deveto je zame najbolj idealen čas in takrat se tudi najlažje zbudim.

Evropski delovni čas, torej tam nekje od devete do pete, je za marsikoga najbolj butast. Deveta je ura, ko pred njo ne moreš postoriti bog ve kaj, čeprav poznam kar nekaj ljudi, ki se vstajajo rano, rano in do devetih že potelovadijo, sprehodijo psa, se divje ljubijo s svojo ženo/možem, se oprhajo in pridejo sveži ter polni energije v službo. Jaz sem nekaj mesecev med počitnicami nekaj let nazaj delala v podjetju, kjer pričnejo z delom ob šestih. Kar je pomenilo, da sem se morala zbuditi nekaj do petih, ker sva z mami nekaj čez pet že štartali od doma. Saj ne rečem, je šlo. Zjutraj sem se sicer počutila kot da bi en lopnil z desko po glavi, ampak ko pričneš z delom, vse lažje steče. Dokler nisem okoli treh prišla domov, nekaj pojedla in se za kakšno urco ali dve skotalila v horizintalni položaj. Potem se vprašam – a ni isto, če delam od devetih do petih in imam na koncu delavnika vsaj še kaj energije? Seveda pa se človek verjetno sčasoma vsega navadi. Eni imajo notranjo uro, ki jih zbudi, jaz ni šans, da se zgodaj zjutraj zbudim sama od sebe, pa tudi če grem prejšni dan spat zelo kmalu.

Različni smo si. Eni zjutraj, drugi zvečer, eni vmes … jaz čakam na dni, ko ne bom potrebovala toliko spanca. Če jih bom dočakala :). Si pa vsak dan rečem, da danes grem pa res kmalu spat. No, ura je že nekaj čez deset in moje veke se bodo zaprle verjetno okoli dvanajste, pa čeprav se mi spi. Ampak ko je še toliko stvari za pregledati in prebrati ;).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s