Ko Google včasih ne bi bil tako pameten

Google v prvi vrsti poznamo kot iskalnik. A Google je še veliko več – nudi nam ogromno orodij, ki spletno izkušnjo delajo prijaznejšo in jih ne bom naštevala, ker ne bi prišli še kmalu do konca. Zanimiv je npr. Google analytics, s katerim lahko spremljamo statistiko naše spletne strani in ga v povezavi z drugimi orodji lahko dobesedno izkoristimo za marsikateri korak v pridobitvi oz. sledenju kupcev. Proti tem orodjem nimam nič, ker sem mnenja, da so zelo uporabna, čeprav vem, da ste nekateri mnenja, da vam vdirajo v zasebnost in bodo o vas izvedeli kaj, kar še sami ne veste. Me pa moti en tip oglaševanja, ob katerem bi najraje včasih zagnala računalnik čez okno. YouTube je prav tako v lasti Googla. No in saj verjetno poznate oglase, ki se vam začnejo prikazovati po nekaj sekundah gledanja na samem posnetku ali pa tiste, ki se prikazujejo desno zgoraj?

Ti oglasi so posledica dveh mojih iskanj na Googlu – portala Moja zaposlitev in firbca, kateri lokal se odpira v Ljubljani. Vse lepo in prav, a odlično bi bilo, če mi ne bi teh oglasov prikazovalo skoraj vedno, ko odprem posnetek na YouTubeu. Neverjetno nadležno je, da vidiš ene in iste oglase nekajkrat dnevno oz. odvisno kolikokrat gledaš posnetke na YouTubeu.

Nič nimam proti oglaševanju in ga, glede na to, da v tem poslu tudi delam že nekaj let, skušam v takšnih in drugačnih oblikah sprejemati čim bolj pozitivno, a ta je verjetno eden najbolj nadležnih. Še bolj zato, ker te poskuša spomniti na nekaj, kar si že iskal in na straneh, kjer si že bil. Ja, obiskujem portal Moja zaposlitev, ker iščem službo in ga še bom, tudi, če me na to ne spomnijo. Pretirana vsiljivost ni vedno dobra, čeprav spet – jezim se nad Googlom, ne jezim se nad oglaševalci, kar pa je cilj, kajne?

One thought on “Ko Google včasih ne bi bil tako pameten

  1. Tudi meni gredo ti oglasi na živce, a treba je razumeti tudi Google in Youtube. Oni omogočajo zastonjske (gledano iz moje perspektive) posnetke in brskanje po njih, nekje pač morajo potegniti denar. Žal je temu tako.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s