Dodana vrednost?

Vem, da je to prisotno že vrsto let, a vseeno mi je zadnjih nekaj mesecev večkrat padlo v oči in žal tudi v ušesa, da mi prodajalci na blagajnah vsiljujejo razno razne produkte, ki stanejo ravno tistih nekaj deset centov, ki jih ne pogrešiš preveč.

Prodajalka v Merkurju: bi kakšno svečko za odganjanje mrčesa?

Prodajalka v Müllerju: kakšno kremico za roke, mogoče?

Prodajalka v trafiki: a bi še ene žvečilne, da kar zaokroživa na 4 EUR?

(nizanje zgolj prodajalk je verjetno le naključno).

Res me zanima, kaj to pomeni zanje oz. koliko več so plačani, če prodajo tistih nekaj krem, žvečilnih ali karkoli pač že? Predstavljam si, da v ozadju ne more biti denar, ker mi ne ponujajo izdelka, ki ima nekaj 10 % maržo. Ali ni dovolj vprašanje ‘ali bi še kaj drugega’ in odgovor ‘ne hvala’ ali pa ‘ja, pa me res zanima, če imate morda to in to’. Po eni strani pa je to odličen način, ker, kot sem zapisala na začetku, ti izdelki (po navadi) stanejo le nekaj deset centov, ki jih ne pogrešiš preveč in zato se velikokrat zgodi, da nekaj tudi kupiš. Nekaj deset tu in nekaj deset centov tam, pa se lahko dnevno, tedensko in mesečno vseeno obrne v en kupček denarja.

2 thoughts on “Dodana vrednost?

  1. Cilj trgovin je iz potrošnika izvleči denar. če se gre za neko stvar, ki jo dejansko potrebujem in me nanjo spomnijo na blagajni, je to ok, ne prenašam pa, da mi, ko grem po cigaretem ponudijo čokoladico. Če bi ponudili vžigalnik, ok, ampak čokoladico?
    Je pa tako, ljudje manj obiskujemo trgovine in posledično jim je padel promet. Določene trgovine imajo iz vodstva pripravljene plane, katere morajo doseči. To potem vodi do tega, da so trgovci proti svoji volji vsiljivi z raznimi pizdarijami, ki jih v bistvu ne potrebujemo.

  2. Ja to je čisto odvisno od okusa oz. kakšne volje si – v nekem trenutku bi ti pa čokoladica sedla najbolj na svetu. Je pa zoprno ja, ko sem na blagajni želim čim prej zaključiti nakup. In najbolj smešno je, ko je res gneča in sliši prodajalko 20x ponoviti eno in isto do vsakega.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s