Kaj za nekoga pomeni, da je brez denarja?

Večkrat se mi zgodi, da se s kom pogovarjam in pravi, da nima denarja. A po drugi strani si je ravnokar kupil nov telefon, Dieslove čevlje in Hugo Boss kavbojke.

Malo pretiravam, priznam, a dejansko je v grobem gledano tako. Če sem jaz brez denarja, to pomeni, da si ne privoščim nobenih večjih nakupov razen nujno potrebnih in tistih sladkorčkov brez katerih je življenje čisto preveč dolgočasno – kave s prijatelji in kakšna steklenica vina :). Slovenci pa tako ali tako nasplošno čisto preveč jamramo. Ja, sedaj se bo vsul plaz komentarjev, da nekaterim gre pa res slabo, ja, nekaterim res gre, nekateri pa samo govorijo, da jim gre in ves čas po domače povedano jamrajo.

Včeraj ob 9.20 zjutraj sem šla v Planet Tuš Celje. Parking je bil nabito poln, seveda še s prostimi mesti, a vseeno. Zjutraj. Zunaj in v garažni hiši polno. Potem si rečeš ok, mogoče so to uslužbenci iz okoliških firm, pa tu parkirajo. Ne. Tudi Planet Tuš notri kar precej poln. Razprodaje?

Še ena smešna reč, ki mi ne bo nikoli jasna so cigareti. Niso poceni in če si dolgoletni kadilec, pokadiš kar nekaj škatel na mesec. Kadijo pa npr. tudi tisti, ki imajo minimalno plačo. Recimo, da pokadijo eno škatlo na dan; lahko bi vzela manj, pa ne bom, ker poznam ljudi z minimalno plačo, ki pokadijo najmanj toliko. Torej cca. 2,90 € × 30 = 87 €. Sori, to je lep znesek, če ga odšteješ od svoje minimalne plače. Če ga daš na stran, pa to znese 1044 €, s čimer si lahko privoščiš zelo lepe počitnice, za katere taisti dostikrat nimajo denarja. In prosim, ne mi z izjavami kot so ‘ja sej neki pa morm met’, ker cigareti niso nekaj kar moreš met. So razvada. Razvada, ki včasih prekleto paše, a še vseeno razvada, ki je nepotrebna.

Berači, oblečeni v res lepa oblačila. Čista, nestrgana. Z lepo torbico. Ki te ustavljajo po parkiriščih in prosijo za drobiž. Ena gospa me nekajkrat na mesec oz. bi me vsak dan, če bi jaz šla vedno ob isti uri v službo, na Bavarskem dvoru sprašuje, če imam kaj drobiža. Pa še vse ostale okoli in vsak tretji ji da kakšen evro. In tako vsak dan. Se nabere.

Skratka, kaj pomeni, da smo brez denarja? Verjetno odvisno koliko ga imamo. Za nekoga verjetno pomeni, da je brez, ko ne more kar tako odšteti nekaj sto evrov za nekaj, kar bi si rad privoščil, na drugi strani pa to za nekoga pomeni, da nima za kruh. Vse to pa da jasno vedeti, da se včasih premalo zavedamo, kako živijo drugi. Kako se počuti nekdo, ki si doma ravno zida bazen in bo zato ‘brez denarja’ ter kako se počuti sosed, ki je ravnokar izgubil službo in bo zato brez denarja.

Da ne omenjam voznega parka ene izmed naših firm, kjer dela večina delavcev z minimalno plačo, avtomobili pa so – bolj kot ne dobri.

3 thoughts on “Kaj za nekoga pomeni, da je brez denarja?

  1. Jamranje je Slovencu v krvi, saj je na ta način opozarjal gospodarja, da naj mu ne vzame preveč. Pri nas pravi pregovor: Tistemu, ki jamra, je treba vzeti!”
    Pa vendar. Poznam ljudi, posedno upokojence, ki zaradi pomanjkanja denarja delajo gužvo v blagovnicah. Iz prospektov kopujejo izdelke s popusti ( nekaj v Tušu, nekaj v Šparu, nekaj v Lidlu…) Za oblačila pa ni problem. Klošarji iz Ljubljane hodijo rednio na Karitas in si izbirajo oblačila po znamkah. Tudi bogate družine, ki se oblačijo izbrano, občasno praznijo garderobne omare.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s