Očistimo deželo plastik fantastik

Ravnanje z odpadki je tema, ki se tiče vseh, moja in verjetno tudi želja mnogih drugih pa je, da bi se vseh tudi dotaknila.

Kar mi gre najbolj v nos v zadnjih nekaj mesecih, so hitre, samopostrežne blagajne v Sparu in Mercatorju. Pred časom so trgovine ukinile male vrečke na blagajnah, ker bodo s tem znižale procent odpadkov in ker naj bi ljudje na račun tega nosili s sabo svoje vrečke ter eno plastično uporabili večkrat ali kar je najboljši scenarij – uporabili vrečke iz blaga. Žal ne poznam številk, za koliko se je zaradi tega povečal/zmanjšal nakup vrečk na blagajni, lahko pa iz lastnih izkušenj skoraj da trdim, da se je povečala uporaba plastičnih vrečk zaradi vrečk na hitrih blagajnah. Jaz odkar so jih uvedli, skoraj da nikoli ne grem več na ‘navadno’ blagajno. Potem pa nastane problem, ker dostikrat pozabim vrečko vzeti s sabo, sploh, če ne grem v trgovino direktno od doma. Zato ta zapis ni namenjen samo kritiziranju drugih, ampak moram tudi sebe malo potolčti po prstih. Ko so se vrečke začele nabirati zraven smeti, me je nekega dne resno zadelo in sem si rekla, ok, potrebno se bo vzeti v roke in vrečko začeti nositi s sabo. Kolikor gledam ostale nakupovalce, se zelo, zelo, zelo redko zgodi, da uporablja kdo kakšno drugo vrečko kot tisto, ki jo dobi tam. In zakaj greš med drugim na hitro blagajno? Ker veš da na navadni ne boš dobil vrečke. Ne bi se bunila, če bi plastične vrečke enostavno ukinili. Takšno iz blaga dobiš že za nekaj evrov in kaj kmalu si, če seštejemo cene navadnih, ‘prideš not’.

Pa to je samo majhen delček vse nepotrebne plastike, ki nas obdaja.

V našem bloku oz. pri našem vhodu, nimamo kant za ločevanje. Imamo samo ene – splošne. Kante za ločevanje se sicer nahajajo pri sosednjem vhodu, ampak sem prepričana, da se kar nekaj ljudem niti ne da sprehoditi do tja. Nekaj tistim, ki se jim da in ki embalažo spravijo v eno ločeno vrečko, pa se teh smeti ne da zmetati v samo kanto čez za to namenjene luknje, ampak vrečko postavijo kar na vrh, ker so pokrov že pred časom zaklenili. Ljudje – vzame vam dve minuti časa!

Letos, 24. marca, bo že drugič potekala prostovoljska okoljska akcija OČISTIMO SLOVENIJO. Če želite, se lahko akciji pridružite kot posamezniki, prijavite šolo, organizacijo. Vsekakor pa bi bilo lepo, če bi vsi za odpadke skrbeli vsaj v in v okolici svojega doma. Ločujte, ker vam ne vzame veliko časa in ne mečite odpadkov kar nekam, ampak v za to postavljene koše za smeti. Ne govorim, da morate pospravljati za drugimi, če vam je to blazna muka in tratenje časa, ampak pospravljajte vsaj za sabo. Tako bodo tudi drugi imeli manj dela, hvaležni pa vam bodo tudi narava in zanamci.

7 thoughts on “Očistimo deželo plastik fantastik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s