O avtorskih pravicah in kako se marsikdo na njih požvižga

Avtorske pravice so ena huda reč, ki se marsikdaj meni nič tebi nič ukrade. Pred leti so mi npr. gladko skopirali tekst v tem zapisu in ga umestili na spletno stran Laške občine, to vse pa je naredila in se pod članek podpisala oseba, ki je po izobrazbi pravnica. Po nekaj prerekanjih so me napisali kot avtorico, potem smo se zmenili še za objavo v časopisu, kjer so na lastne roke določene stvari popravili, mene o tem nič obvestili, a me vseeno napisali kot avtorico.

Danes se bolj kot ne srečujem s problemom avtorskih pravic pri fotografijah. Dejstvo je, da če dam na vsako svojo fotko en velik podpis, jo to uniči. Če ga ne dam, slike gredo sem in tja, večina ljudi itak kopira kakor se jim zdi, niti na kraj pameti pa jim ne pride, da bi spodaj navedli avtorja, čeprav mogoče avtorju to veliko pomeni, saj je fotografija tisto, s čimer se dokazuje in služi kruh ali pa si ga vsaj želi. Tako da kolebam zadnje čase med tem, ali spet uvesti podpis na svoje fotke. Čeprav res ne bo zgledalo tako lepo kot brez, ampak vseeno je le manjše varovalo, da bodo ostali, če gre fotka naprej, vedeli, kdo jo je posnel.

Problemov s tem pa je še veliko. A če pustiš ideje v glavi ali na papirju, ne bo nihče vedel zanje, če jih spustiš v svet kar tako, pa ti jo lahko kdo zlahka ukrade.

Tako da, razen, če niste kradljivci, avtorja navedite, ker mu to veliko pomeni, razen, če se z njim dogovorite drugače. Pa ne gre se samo za moralni vidik, v nekaterih primerih vas lahko to prekleto  veliko stane, sploh, če si ‘sposojate’ avtorska dela v resnih poslih in ne prijateljsko ;).

5 thoughts on “O avtorskih pravicah in kako se marsikdo na njih požvižga

  1. Ne reši vsega, odvisno za kaj se gre in kako se z avtorjem dogovoriš. Tele stvari so tako zafrknjene, da predno prideš do kakega denarja iz tega naslova, se da včasih kr zakomplicirat. Sploh pri ‘malih’ avtorjih.

  2. Kaj pa pomeni mali avtor? Po višini? :))) Mal se hecam. Avtorstvo ni tak problem in pri tem se da zaslužiti, če seveda svoje avtorsko delo prodajaš. Samo se nič ne proda :))) Podobnost avtorskih del, podobnost avtorskih del, idej je seveda kar pogosto, kar je normalno. Pir kopiranju – slikah, fotografijah pa je to toliko lažje, ker se da tehnično ugotoviti…
    lp RAdirka

  3. En lep pol transparenten napis na vsako fotko obvezno. Photoshop actions (in drugi) znajo lepo. Tako se tvoje ime ali naslov strani širi naprej, tudi če ti fotke “kradejo”. Večina je itak prelena in nevešča, da bi tisti napis odrezala ali drugače zakrila. Fotke pa tudi ne pokvari tako zelo. Kot si rekla, če ne daš v javnost nihče ne izve zate, če pa daš in ti kradejo, se vsaj mal reklame naprej širi preko napisa ;)

  4. @RAdirka: ja, nekaj se da ugotovit, spet drugo ne. Pri slikah je res lažje, kot praviš. Pri npr. knjigah/člankih itd., pa malo obrneš okoli in ne moreš nič dokazat, čeprav se ve, da je prepisano..
    @Matej: ja, sej to..večina res ne ostrani in tako se vsaj ime vidi..jaz sem vmes že objavljala fotke brez napisa, od zdej naprej gre pa na vse fotke napis, če jih komu ‘dam’ pa obvezno opozorilo o objavljanju z navedbo avtorja :)!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s