Moč novinarstva

Je brezmejna. Kar novinarji napišejo, to drži. No, včasih ne drži, ampak ljudje jim verjamemo. Verjamemo vsem člankom, resnim in malo manj resnim, slovnično pravilnim in nepravilnim, kratkim, dolgim…

Žalostno pa je, da nekateri to moč izkoriščajo. Ne bom govorila o vseh spletnih straneh, ki nas vsakodnevno posiljujejo s stvarmi, ki so daleč od kvalitetnih in včasih tudi daleč od resnice, ampak ljudje množično padamo na to. XY se je slekla in pokazala svoje joške. Super. Takoj najbolj bran članek. Dan, ko sem imela največ obiskovalcev na tem blogu je bil, ko sem pisala o napol slečeni punci sredi plesišča. Itak, golota in sex bosta vedno prodajala.

Kar me mori je to, da se očitno novinarji vse prevečkrat ne zavedajo moči, ki jo imajo v svojih rokah, tipkah in peresih. Če se objavi novica na prvi strani je to praktično sveto. Ljude zagrabijo to kot pes zagrabi kost. Če je novica nepreverjena in nihče mi ne bo trdil, da se to ne dogaja vsakodnevno, bodo ljudje verjeli nečemu kar sploh ne obstaja. Da ne govorim o dodajanju fotografij, ki včasih sploh nimajo blage veze s člankom ali pa se iste fotografije (itak kupljene iz bank) pojavljajo v desetih različnih člankih.Čeprav spet, fotografija da tekstu še neštetokrat globlji pomen, če je smiselna. Ampak ok, ostanimo pri poceni varianti (za poceni portale).

Namesto, da bi se rajši posvečali najemanju strokovnega kadra in ne kar enih študentov, ki so imeli v srednji šoli slovenščino 5 in mislijo, da znajo pisat. Temu primerno bi se kvaliteta blazno izboljšala, ne pa da moramo vsak dan brati neumnosti. Ampak to se bere, ja, razumem…dolgčas nam je in ni boljšega, kot da prebereš eno novinarsko raco, ker potem veš, da tvoje življenje ni tako za en drek kot si mislil, ker je drugim še slabše in da imajo holivudske zvezde še večje probleme z alkoholizmom kot ti.

p.s. Očitna manipulacija se dogaja tudi okoli smrti Osame. So fotografije fake ali ne? So ga sploh ubili? Bomo videli čez nekaj dni, ko se bodo informacije zbrale na kupu.

4 thoughts on “Moč novinarstva

 1. In do tega si prišla šele sedaj?
  Btw, niso problem samo študenti, maš vsaj v naši mali Sloveniji na še bolj kritičnih mestih nekvalificiran kader, ki dela za bakšiš.
  Sploh pa, “ljudje” naj kar verjamejo, tolk o tem koliko imamo nasplošno pameti v naši deželici, saj pomanjkanje kritičnega presojanja večkrat presega zdravo kmečko pamet, ki je večidel bolj smiselna od predstavljene “resnice” s strani medijev.
  Trači so pa itak vedno popularni, ampak bolj za ženske da majo vsaj nekaj kosti za obirat ob kavici.

 2. Oprostita, draga komentatorja, ker le zapišem svoje mnenje. Živim v krajih kjer novice do mene ne potujejo tako hitro, tako da še le zdaj odpiram to temo. Pri meni vse deluje…  počasi.

  Mislim, da ne škodi, če se določene teme predebatirajo večkrat. DjJuvan, upam, da nisi ti eden izmed tistih, ki vztrajno trdijo, da ne berejo tračarskih portalov, a jih vseeno vztrajno komentirajo?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s