O pločevini in njeni blazni pomembnosti

Ljudi in njihove avtomobile delim na dve veji: tiste, ki jim avtomobil predstavlja le kup pločevine, posojajo ga drugim ljudem in se ob manjših praskah in trkih ne sekirajo preveč, glavno, da so ljudje celi in tiste, ki totalno znorijo, ko se avtu kaj zgodi, pa čeprav le vrata malce bolj zaloputneš in ga ne posojajo, razen, če je res res nujno.

Res je, da sem mogoče pristranska, ker svojega avta še nimam in ne vem kako se bom do njega obnašala, ko ga bom imela, a vseeno. Kup pločevine je le kup pločevine. Seveda ni poceni, a gojiti že skoraj romanco s svojim avtomobilom je rahlo..smešno?

Še bolj smešni so mi fantje, ki na svoje stare (poudarek na stare) avtomobile montirajo nove feltne in zatemnjene šipe, ki so skoraj da več vredne kot avto sam. Pripadniki raznih avtomobilističnih znamk pa so itak totalno zavzeti in s svojimi shodi opominjajo na to, da je njihova znamka več kot vse ostalo.

Kup pločevine je le kup pločevine, sploh, če pride do prometne nesreče, svojega partnerja ne vprašajte najprej, če je avto cel, ampak, če je s partnerjem vse ok. Udrtino na avto boste že popravili, zlomljene noge ali bog ne daj hujše poškodbe, pa se zdravijo dlje časa, če sploh se pozdravijo.

38 thoughts on “O pločevini in njeni blazni pomembnosti

 1. Brez zamere ampak nekako se vseeno vidi, da svojega avta še nimaš.

  Predstavljaj si, da avto potrebuješ vsak dan (npr. za pot v šolo/službo). Ker si tako prijazna dušica, ga posodiš najboljši prijateljici, ki povzroči prometno nesrečo. Verjetno jo boš res najprej vprašala, če je z njo vse ok, vendar naslednje vprašanje bo: “Kaj pa avto?”
  Kdo misliš, da bo plačal škodo če je avto totalka, prijateljica pa ti novega avtomobila očitno ne more kupiti (če bi ti ga lahko, bi si ga verjetno kupila že sama in ga ne bi potrebovala na posojo).
  Zaradi njene nesreče prav tako ti izgubiš bonitete pri zavarovalnici, ker si lastnik avtomobila, ki je povzorčil nesrečo.

  V večini primerov (če bi posodila avto) verjetno res ne bi bilo nič narobe… ampak dovolj je že, da gre samo enkrat drugače, kot je planirano.

  Mimogrede, nisem nek fanatik avtomobilov in prav tako je moj avto dal že kar nekaj čez… pa vseeno me ‘srček zaboli’, ko mi nekdo zaloputne z vrati.

 2. hja, js osebno niti nočem nikoli vozit tujega avta (razen od staršev), ravno iz tega razloga, ker lahko gre marsikaj narobe.

  pa nisem ciljala na to, da ti nekdo povzroči totalko..v tem primeru je itak normalno, da bi se vsak razburjal. govorim o manjših praskah, vdrtinah, loputanju, zaradi katerih nekateri totalno znorijo, kot da mu je šlo pol avta..

 3. Simona, te male praskice in udrtine, se večajo z časom. in je potem popravilo drago! za to se gre! to je pač lastnina za katero gre veliko denarja, zavarovanje tehnični itd.. in potem vzdrževanje in servisi. da se pa potem še narredi kakšna zunanja poškodba, pa spet čas in denar. ko boš mela svojga boš razumela, sama si napisala da ga še nimaš. isto je z otroki

 4. To so vrhunske neumnosti in na pol imam že napisan prispevek za kontro.
  Kdor letno prevozi 40, 50 ali še več tisoč kilometrov, do avta ne more imet odnosa kot da gre za navaden pleh. Vseeno me loputanje ne razpizdi, ker bi mi bilo žal avta, ampak zaradi drvarjev, ki to počnejo.
  A si neobčutljiva tudi, če kdo loputa z vrati v stanovanju?

 5. 4 nejc ah daj no… Ne rečem da ima Simona čisto prav… Pa vendar…
  No jaz svojega avta ne posojam razen očetu, sestri in partnerju in to zato ker vem kako vozijo in vem da se nesreča lahko zgodi ne bodo pa je izzivali.

  Vendar pa jaz imam avto zato da se z njim vozim, da mi olajša življenje in ne zato da bo stal v garaži in bo moja investicija propadala v garaži. Pol naj propada na cesti. Vsekakor ne bom avta vsak vikend glancala do sijaja, ker mam v življenju pomembnejše opravke (npr igranje z otroci) kot pa glancanje avta.

  In ja kaj naj nardim ko mi en butne z vrati v moj avto. Pa ko mi blatnik opraska ko pelje iz parkplaza? A za vsako prasko naj letim k mehaniku in si pulim lase? Al naj za vsako prasko gnajvim zavarovalnici da mi plača?

  No moj avto je star 4 leta pa ma dve komaj opazni praski in dve buški k mi je nekdo butno z vrati noter. Pa je avto šekr vozn, moja denarnica pa ni nič bol prazna. In tistih poškodbic ne gledam vsak dan ko se vsedem v avto.

  Kar pa se tiče zabijanja z vrati:) No ko sem bila manjša me je oče opozarjal da se z vrati ne buta (ne samo z avtomobilskimi) pa vendar me običajno ne strese ko kdo zapre vrata. No samo ena oseba je tako “nasilna” da jaz kr poskočim v avtu ko ta oseba zapre vrata.

  Pleh je pleh čeprav veliko predrag, vsekakor je zato treba pazit na njega, da ni že čez pau leta ko drvarnica, ampak tisti ki zarad pleha ne spijo niso normalni. Za take mam enostavn predlog, če si kupiš cenejši avto lažje spiš.

 6. saj babnice imajo tidi vse luknje za seks pa se zaradi drugih ne razburjam, če jih kdo za rit ščiplje — za “mojo” pa usekam na gobec brez premisleka in pred opravičilom :)
  Tako je tudi z lastnišvom “pleha” – jaz moram pač žnj ur oddelati, da si ga kupim, plačujem cestnino, zavarovanje, vinjeto, servis … in tako tudi cenim pleh -> kot mojo energijo, delo, IQ
  Še raje imam pa dobre čevlje kot kakšen hoh avto :) in spedenano bejbo pod rokco na promenadi :D

 7. Tudi tebi verjetno ni všeč, če kar tako uničiš novo in po možnosti precej drago oblačiilo; obleko…tako da – vsako tele ima pač svoje veselje…nekateri imamo pač za to veselje avtomobile, po možnosti nepoškodovane =)

 8. Vsi bi se morali zavedati dejstva, da je prav ta pločevina uničila prihodnost naših otrok – pomislite torej zakaj ste načrtno ugasnili luč življenju katerega ste zavestno spravili na svet ??

 9. Normalno, da ni nobenemu vseeno za lastnino, tudi meni ni vseeno, če mi nekdo opraska ne vem…fotoaparat. Gre se samo za to, da nekateri se do svojega avta obnašajo kot da je zlat in se ukvarjajo več z njim kot z ljudmi okoli sebe. Kot npr. jaz, ki sem čisto nehote pred leti očetu zlomila notranjo kljuko na starem Cliotu..popenil je kot da bi mu falilo pol avta in tudi po tem, ko sem mu rekla, da mu jaz krijem stroške je še vedno norel. Plastika je, kupiš jo lahko v vsaki trgovini z avto deli in jo zamenjaš…čemu dretje. Po drugi strani pa poznam tipa, ki mu je punca na avtu razbila luč, ko se je zaletela v nek drog..in je mirno rekel, aja ok..boma šla na zavarovalnco pa zrihtala.

  Seveda je treba na vsako stvar pazit, a ne prenesem ljudi, ki več pozornosti namenjajo pločevini kot pa normalnim odnosom z ljudmi okoli sebe. Pa ne gre se tu za te praskice in udrtine…ja, vsak se malo razjezi, če se mu to naredi..ampak ljudje, opremljat svoj, po možnosti star avto do onemoglosti, da je po opremljanju njegova vrednost 2x večja kot prej je pa malce smešno, a ni?

 10. Simona. Ker vidiva, da imaš glavo na pravem mestu, ti zagotavljava, da “ne bo nič drugače, ko boš imela svojega”. Kakšne neumnosti. Tipični primer slovenskih frustracij – vzeti kredit za avto (ali najeti lizing), potem pa javskati, ko avto dobi svojo prvo praskico. Ob napovedih za točo pa hitro ven in avto pokriti s tremi dekicami, samo da je dragocena pločevina na varnem. In ne govoriva o kartonu čez vetrobran, cel avto pokrijejo, da izgleda kot paket. Pa kaj potem, če mu toča v velikosti oreha ali majhnega jajca razsuje betico, samo da je avtomobilček lepo na varnem. Enkrat ali dvakrat tedensko ga odpeljejo tudi na krtačke in loščenje, doma pa žrejo krompir in vodo. Da ne govoriva o tem, da se večina opisanih požvižga na prometne predpise – oni in njihovi čudoviti avtomobili so pa ja nad zakonom. Kolikor sva uspela razbrati, tudi Chef poseduje kar nekaj od zgoraj navedenih značilnosti. Midva z najinim avtom sicer lepo delava (kot naprimer s telefonom, knjigami in ostalimi osebnimi stvarmi), ampak posodiva ti pa ga, in tudi če ga boš malo “ruknila”, se ne bova obremenjevala.

 11. @Simona: Kadar sem vinjen, vedno!

  Pred leti je moj avto vozila takratna punca, ker sem si zlomil roko in me je peljala na urgenco. S sprednjim delom je med parkiranjem nasedla na pločnik. OK, sem ostal razmeroma miren in ji razložil, da ni treba avta parkirat tako, da s kolesi pride do robnika.

  Čez tri ure me je pripeljala domov in nasedla še drugič.

  Ti misliš, da bom ob tem uničevanju, ki me nekaj košta, ohranil mirne živce? Popizdil bi tudi, če bi mi iz nesposobnosti in arogance uničevala telefon ali gate.

  Kar me jezi, je to blesavo floskulaško nakladanje “pleh je pleh” pa kako so tisti, ki vozijo avtomobile, ki niso totalna jajca, v bistvu idioti pa še divjaki ipd. Meni enostavno ni do tega, da bi 40 tisoč kilometrov letno prevozil v deset let starem, popolnoma svinjskem cliu s polomljeno kljukico za vrata.

  Konec koncev bi bilo meni tudi vseeno, če bi mi nekdo ruknil avto. Verjetno ne bi niti popizdil. Se zgodi vsakemu. Ampak račun bi izstavil krivcu.

 12. Veš, ko nekdo zaloputne vrata, čeprav jih ne bi rabil, ker se na mojem avtu zapirajo čisto lepo, je normalno da popizdiš! Zakaj za vraga je potrebno sesuti avto, če lahko preprosto na lahno potisneš …

  Majhne praske, udrtine, … vse to zmanjšuje vrednost avta, nekoč ko si boš kupil novega in dal tega, ti bo vsaka taka praska odnesla par €, zakaj za vraga ne bi pazil na avto, da ne bi bil brez prask in udrtin …

  Se pa strinjam glede opremljanja starih avtomobilov, pa tudi novih … to je bedarija … poznam tipa, ki ima ne vem kako zrihtan avto, še vedno pa živi pri mami, v 1 sobnem stanovanju (deli si spalnico s starši) najhuje je, ko na koncu zaradi pomanjkanja čuta za estetiko in zdravega razuma, izgledajo debilno :/

  Lepo bodi,
  Klemen

 13. fantje…za take stvari je kasko:)) pleh je pleh,in to res dobesedno.kupš avto in kupš ga po svojih zmožnostih in moreš gledat na to da se ti življenski standard ne zmanjša..zato pa mene res ne potare praskica al pa buška…tko kt me recimo tud ne rajsa na parketu..temu se reče ”normalna uporaba”. in je res brezveze zgublat živce

 14. pleh je pleh, vreden tok kot plačaš za njega…da si pa nanj čustveno navezan bolj kot na svojo familijo in se z njim ukvarjaš več je pa bolno in sploh ne tolk redko. sej danes lahk zavaruješ avto za vse žive primere nesreč, škod, katastrof in drugih nevšećnosti…pač dražji kot je avto, za več ga zavaruješ pa je…da bi se pa obremenjeval s svojim avtom, gledal kje je kaka praskica in podobno sranje…ne hvala, jaz mam avto zato da se z njim vozim okoli, pa še kšno stvar peljem s sabo…pa se rad vozim, uživam v vožnji in vozim se vsak dan ( okol 30 jurjev na leto) pe se mi sladko jebe če je kje kakšna praskica, če pada toča ipd…meni je važno da avto dela tko kot je treba, da je en tolk čist in vzdrževan…posodim ga komot vsakemu prijatelju, familiji…pa tud če mi ga je punca že ruknila v odbijač, pa tud če je bratu model z avtom priletu čez havbo…odbijač sm zrihtali, praska na havbi ostaja…ne gre avto nič slabše, samo malo manj lep je, pa še lep opomin na to da je včasih treba tud srečo met…jest mam avto zato da se z njim vozim, če ga pazim bolj kot sebe se ne pelje nič bolje, kupim pa ga ne zato da ga bom za čimveč prodal…na avtu se da zrihtat vse, časa ki ga na njem zabiješ in presekiraš, ta se pač ne vrne…tko da kar se mene tiče…začnem mislit na avto ko odpram njegova vrata in neham ko jih zaprem…pa sva oba zadovoljna in tud zgledava ne slabo :)

 15. @als:misli mi bereš:)) avto je dobesedno ratu potrošn materjal..ampak tega se zlo mal ljudi zaveda in kupuje vozila čez svojo zmožnost..zato ga pa bolijo praskice pa udrtine pa nevem še kaj..ja,pa še brez tega mu zgublja na ceni:) ja no,mogoče bi mogl pa taki narest kej dobrga zase pa začet hodt peš,avto pa doma met u celofan zavit pa ga prodat čez 25let kt lepo ohranjenga starodobnika:))

 16. čeb bla moja punca, bi reku, eh šminka je šminka, parfum je parfum , majčka je majčka kup ta pocen saj jo lih tako lahk nosiš tisto sezono kot uno za 80+€, jaz sem svoj prvi avto dubu od mame in sm ga pazu in pucu in mazu, dokler si nism kupu svojga; v avtu se lahko peleš lepo in komot in uživaš, sploh če ga velik uporablaš; kakor se maš lahko fino v svojem kostimčku in čeveljčkih in si oh in sploh happy s seboj;) avto je za normalnega tipa pač neki, kar ne boste ženske nikol razumele, medtem, ko mi, verjem mi, da razumemo vaše potrebe po čevljčkih, pa majčkah, pa …. in je kjut, tako da tud ti vzem tipa k skrbi za svoj avto kot neki kjut;) verjem mi da nočš enga kot je reku šef v starem razpadajočem cliu;)

 17. ja, avto je potrošni material za povprečnega “kmetavza” iz prestolnice, ki ga potrebuje, da z njim prileze tista 2 km do službe, tudi, če bi lahko šel z biciklom; potem porabi še nadalnje pol ure za iskanje parkir placa in ga nato zrine v kako luknjo, kjer 90-kliski zraven parkirani stric ne more za volan, pa te potem malo obuta. nič hudega.

  ko pa se z avtom iz raznih razlogov 4krat na mesec pelješ na drugi konec evrope ali delaš po 60.000km na leto, avto NI več potrošni material. ker ostati na cesti v kaki romuniji, po možnosti še sredi noči, enostavno NI OPCIJA. in potem frdamano paziš, kako voziš čez “policaje”, ne puščaš hrane in pijače vse naokoli in ne serješ po prevoznem sredstvu, v katarem preživiš toliko časa in je od njega odvisna tvoja služba in življenje. in absolutno znoriš, ko kolegica namerava svoje noge parkirati na armaturo in še bolj znoriš, ko odlomi držalo za pijačo…

  obstajajo pa seveda ljudje, ki so po naravi prasci in svinje, ki jim je vseeno, da imajo rač. miško tako usrano, da umazanija dobesedno v kosih odpada in jih tudi ostanki čipsa in žvečilk, ki se valjajo po avtu, niti malo ne zmotijo. kar se mene tiče, jim ni pomoči, s svojim avtom se jim izogibam, se pa ravno tako izogibam njihovim avtom…

 18. zdej mi pa povej kva ma veze z življensko dobo avtombila če ma tvoja kolegica noge na armaturki??nevem no,sam svoj avto smatran za čistga pa ne glede na to da včasih kšnga pržgem notr,grem s kolegi smučat in je sigurno kšna praska kje v prtljažniku,na veselico da je vs blatn in zuni in notr…nevem no,pa mam avto str dve leti in ne kšnga cliota:) redn servis,pa se mi zdi da je že pou nrjenga

 19. njega dni (še pred štetjem) sem imel poleg dveh zverin tudi Yugota … neke nedoločljive sive barve. Večinoma je stal na parkingu kot izhod v sili (temu primerno tudi očiščen), če je kakšen avto bil premalo v vasi :)
  Z njim se zapeljati v prestolnico na “tahaub tanobel” place je bil užitek :D … vsi so se ga izogibali in nikoli nisem imel problema s kotom odpiranja vrat :P … še odrgnil ga ni nihče, ko bi buljil v notranjost in z npr. torbo podrsal po njem :D

 20. mene tud ne motijo luštne ženske nogice na armaturki, vendar se pojav tuki problem, pač nesreče niso rezervirane samo za druge in sedenje v takšnem položaju v primeru nesreče ne zagotavlja optimalnega delovanja vseh vgrajenih pasivnih elemntov varnosti, tko da je to pr men rezervirano za cjazenje v kakšni koloni polet ali čakanje na kak trajekt :)

 21. pa ni govora (samo) o čistoči.
  kolegica je izgubila oko v manjši, prav bizarni nesreči, ker ji je koleno zabilo v glavo. ne v mojem avtu.
  dejstvo je, da noge na armaturo, skozi okno ven in kaj vem kam in kje še, v avtomobilu ne sodijo…

 22. Uf, tole z očesom je pa hudo. :(

  Ob tem bi opozoril še na eno smrtonosno navado, ko ljudje na polici za zadnjimi sedeži vozijo kup krame.

  Odkar sem pred leti na morju med ostrim zaviranjem z zadnje police dobil v glavo daljnogled, je ta polica PRAZNA. In ko ta pripetljaj (en teden sem imel ob stiku lobanje in vratu tako buško, da nisem mogel pogledati levo) povem naključnim ljudem, ki imajo na polici težke predmete, kar pred mano spraznijo polico.
  LP,
  Igor

 23. O madona kakšna debata… No, vrata na mojem avtu se zapirajo samo, če jih pošteno butneš. Je res star 10 let, svoje čase je bil kar med boljšimi. Kakorkoli, srce me rahlo boli, če reveža kam bolj pošteno butnem, ker pač sama plačujem popravila. Da bi se pa sekirala za vsako prekleto prasko na vratih in dnevno preverjala, če mi ga ni kdo opraskal z vrati… ja pa kaj še! Kot da nimam pametnejšega dela. Jaz delujem na princip “glavno da pelje”. Zdaj, da bi ga ravno butala v vsak kol mi ni, za vsako prasko se pa tudi ne sekiram.
  Kar se tiče drugih zadev- skrajno glupi se mi zdijo ljudje, ki si kupijo velik in opazen avto, samo za to, da ga lahko razkazujejo na okoli. Tipičen primer-Lj center in terenci. Tisti terenec ni videl primernega terena niti od daleč, ker ga lastnik uporablja izključno za vožnjo po mestu in 3x na leto na dopust. Zakaj točno potem rabiš avto, ki ga v centru nimaš kam parkirati in ga pustiš na pločniku ker pač si kul in lahko parkiraš kjerkoli se ti sprdne. Pa da lahko prevoziš vse možne robnike. In ne mi otresati s stereotipi, ker sem videla kar nekaj takih primerkov. Med drugim me je enkrat eden prehitel po desni strani (stoječa kolona na stranski cesti), eno kolo na pločniku, drugo na mojem voznem pasu in vmes skoraj odbil moje stransko ogledalo. Alergična sem na take idiote.
  Meni se zdi smiselno imeti avto, ki je primeren tvojim potrebam. Če živiš v rovtah in imaš kmetijo-terenec. Če živiš v centru mesta in se voziš 5km v službo-nekaj kar malo porabi in ni v velikosti ladje. (Posplošujem na veliko, a vseeno).
  Ampak Slovenci smo itak usekani na avtomobile in nepremičnine; glavno, da imaš dober avto, tudi če si zakreditiran do amena. Rajši si privoščim kakšen dopust/potovanje, kot nov avto brez potrebe.

 24. tale bo malo zlobna:
  kaj in kako bi se obnašali / reagirali kleni čistuni avta, če bi jim bejba tipa Simona “dala” kresnit tako, da se lahko s podplati naslanja na armaturo, vetrobran, strop … pa še dobro zažmohta s fračo po zicu, vmes pa malo squirtne :)
  sorry Simona, da sem uporabil tvoje ime … ampak 250€ bi dal za to, da bi imel relevantno potrditev moje hipoteze :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s