Prijateljstvo v poslovnih odnosih

Kjerkoli lahko vidimo odnose, ki včasih niso striktno poslovni ali striktno prijateljski. Koliko je dobro mešati zasebno s poslovnim je seveda stvar vsakega posameznika, moje mnenje pa je, da če nisi res profesionalen, je bolje, če se držiš enega ali drugega.

Seveda se v vsakem, vsaj dolgoročnem poslovnem odnosu, razvijejo določene vezi, ko postaneš iz vi na ti in ko greš tudi kdaj namesto na poslovno kosilo, na malce bolj sproščeno jutranjo kavo. S tem nič narobe, če ohraniš to na neki srednji ravni in ne vključuje gromozanskih poslov v ozadju in velike količine denarja. Ja, sem mnenja, da se je dobro izogibati posojanju denarja prijateljem. Dokler gre za manjše količine, brez katerih lahko tudi ti normalno živiš, prijatelju pa s tem rešiš tazadnjo, ok, za kaj večjega, pa se je več kot prevečkrat izkazalo za tragično. Nemalo je zgodb o tem, ko so posli propadli ravno zaradi tega.

Verjamem tudi v to, da marsikdo, ki ne deluje popolnoma profesionalno, težko loči med trdim delom za X šefa in šefa, ki je tvoj dobri prijatelj. Garancija v ozadju je vsekakor večja. A če gre nekaj po zlu, gre v vsakem primeru, le da na koncu izgubiš prijatelja in posel.

Kot je vsem znano, da je dobro živeti v hiši toliko stran od staršev, da ne moreta prideti na obisk v copatih, je dobro med partnerji ohraniti toliko sproščene poslovnosti, da to ne vpliva ne na prijateljstvo in ne na posel. Spet pa je seveda odvisno kaj počneš. Za brainstormanje s prijatelji sem vedno za. Za vlaganje v delnice in miljonske bančne posle pa niti ne. Pa ne, da ne bi prijateljem zaupala, le odnos se spremeni. Tako kot pri razpisih za službo. Za svoje najboljše prijatelje lahko garantiram, da so zanesljivi pri določenem delu, ker jih dobro poznam, za tiste, ki pa so bolj kolegi kot znanci, pa raje ne garantiram, ker se lahko ne obnesejo, ti pa si tisti, ki si ga pripeljal v podjetje.

Kakorkoli že, sama imam super delovne odnose, res pa je, da smo vsi toliko profesionalni, da na račun dobrih in sproščenih odnosov ne popuščamo pri delu. In to je recept za uspeh in dobro voljo :)!

4 thoughts on “Prijateljstvo v poslovnih odnosih

  1. Naprej ena velika pohvala, da si spet začela pisat, ker je res fajn brat. hmm jaz osebno si niti pod razno ne predstavljam, da bi bila prijateljica s šefom/šefico, vsaj v tem kolektivu ne, pa pomojem tudi v kakšnem drugem ne. Razen, če bi bil/bila mojih let, potem mogoče. Zveze med zaposlenimi pa absolutno no-go, ker je vse skupaj lahko preveč čudno, predvsem če zveza razpade.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s