Obdelava fotografij

Je sestavni/obvezni del fotografiranja? Sploh v zadnjem času, ko se malo bolj izobražujem v tej smeri, sem opazila, da mnogo ljudi nasprotuje obdelavi fotografij v raznih, temu namenjenih programih, kot je npr. Photoshop ali Lightroom. Sama nisem proti obdelavi, ker vem, da lahko že mali popravek spremeni fotografijo za xyz % na boljše. Pomembno mi je kako fotografija izpade na koncu, pa tudi, če je šla čez dolg postopek obdelave. Konec koncev, če je že prvotno fotografija slabša, tudi Photoshop ne more delati čudežev. Res pa je, da se s tem verjetno začneš ubadati, ko veš malo več o fotografiranju, ker prej enostavno ne polagaš toliko pozornosti na stvari kot so barve, horizont itd. Sama photoshop uporabljam, čeprav ga izkoriščam verjetno kakšen procent ali dva, ker je enostavno toliko stvari, ki jih lahko tam delaš. Je pa dobro, vsaj meni, da vem, ali so fotografije nekoga obdelane ali ne – tako se vsaj ne poskušaš približati nekemu ‘idealu’ zgolj sam, s fotoaparatom, če veš, da je bila kasneje še obdelana.

P.s. Če bo šlo tako naprej, bo treba res odpreti kak fotoblog, ker non stop govorim samo o tem :)

One thought on “Obdelava fotografij

  1. Sam tudi nisem proti obdelavi, vendar menim, da se dobra slika slika s fotoaparatom ne pa dela s še nadaljno obdeavo na računalniku. Sam si lastim DSLR in slikam v RAW formatu. Potem ko prenesem slike na računalnik vse kar naredim je, da izrežem kak detajl ven ali popravim barve. Vse v sklopu RAW nastavitev, saj pri tem izgubim manj kvalitete. Rezanje ni RAW nastavitev, ampak je obdelava ;)

    Malokdaj pa delam prov hude popravke s photoshopom. Vse kar naredim je, da razvijem v tistem mojem Olympus Studio in jih objavim, če so mi všeč. Vendar jih že dolgo nisem kaj … mogoče bo treba počasi še kaj napisat. :)

    Že dolgo nisem bil na tvojem blogu, vendar tale nova oblika mi je precej všeč :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s