Zakaj je hitrost na avtocesti tak problem?

Policija bo spet namestila nove radarje na različnih predelih naših avtocest. Po mojem mnenju to ne bo upočasnilo prometa na avtocestah in to zato, ker imamo tam dva tipa voznikov – tisti, ki se vozijo tekoče, nekje okoli 130 ali več in se umaknejo, če jim nekdo prižge za zadek avtomobila in tiste, ki vozijo pod 130 in so pretežno na desnem pasu, občasno koga prehitijo, če je res res počasen in tistim tahitrim parajo živce.

In pojavlja se mi vprašanje, zakaj je hitrost na avtocesti sploh tak problem, če pa se tam zgodi veliko manj nesreč kot na ostalih slovenskih cestah? Seveda se kdo razbije samo zato, ker je bil prehiter, pa neprilagojena hitrost, nepazljivost in bum, ampak če je treba kaj spremeniti, je to kultura voznikov, o čemer sem že pisala tule. Kdo je večji bedak – tisti, ki se pelje po avtocesti 180 in ga dobi radar ter plača kazen, ali tisti, ki se pelje po avtocesti v nasprotno smer?

Z radarji ne bomo ničesar drastično spremenili, razen tega, da bomo napolnili državno blagajno. Treba je začeti pri vzgoji voznikov, ampak to je seveda bolj zakomplicirano uvesti, kot pa nabaviti par kovinskih škatel z radarji.

67 thoughts on “Zakaj je hitrost na avtocesti tak problem?

 1. zato ker je z višjo hitrostjo onesnaženost večja, z višjo hitrostjo je večji hrup, ki bi bi še bolj motil okoliške prebivalce, z višjo hitrostjo…. pač malo odpri oči in poglej kako je zgrajena slovenska avtocesta…. tista uboga 2 pasova za kaj več res nista primerna.

 2. @sonny: se da tudi na naših avtocestah peljati več kot 130, problem je samo v tem, da se tam znajdejo eni, ki se peljejo 80, 90 in ovirajo promet, ki potem ni tekoč .. zato pa pride do nesreč, ker se eni v prometu enostavno ne znajo obnašat.

  večji hrup? že že, ampak kakšen hrup je pa na ostalih cestah? ko ti nekdo prižge 100 čez naselje. in tisti so tudi veliko bolj nevarni kot pa nekdo, ki se pelje nekaj več na avtocesti.

 3. Se strinjam z zgoraj zapisanim. Ampak vzgoja se začne najprej doma, dokonča pa v avtošoli in pri izpitni komisiji. V glavnem je važen le denar, ki ga nekdo pokasira, brez objektivne ocenitve, kdo ni sposoben za volan. Drugo je, da se po opravljenem izpitu, kjer vsak vozi po predpisih, večina določi svoje cestne zakone oziroma predpise in se ravna izključno po njih.
  Ne vem kaj nekoga moti, če pripelje za njim voznik z večjo hitrostjo, ampak v slabši znamki avta. Katerega se ne sme spustiti naprej. Zakaj, naj se mu omogoči prehitevanje, potem pa, če komu pade mrak na oči od svoje podcenjenosti, naj ga po pravilu prehiti in pač vozi tisti km, ko ga bo prehitevani ponovno ujel in prehitel. Drugi večji problem, ko si čedalje bolj zafrustrirani vozniki in voznice jemljo prehitevalni pas na AC za vozni pas in po njem drgnejo, brez daleč naokoli videnega kakršnega koli vozila s 100 km/h ali manj. Ampak morajo voziti pa po prehitevalnem pasu, ki je zgrajen izključno za njih. In ko takega voznika dohitiš s 130km/k, nima niti najmanjšega namena se umakniti na desni, svoj vozni pas.
  Največji problem pa so tudi vozniki, za katere ne obstaja vzvratno ogledalo in ko se odločijo prehitevati, skočijo na prehitevalni pas, ali je ta prost ali ni. Briga jih to, ker vidijo le sebe. Zaradi takih je tudi največ nesreč na AC in pa tistih, ki tipkajo po telefonski tastaturi in pozabijo, da ta čas avto prevozi že kar precej poti predno ponovno pogledajo na cesto, kar je sila nerodno ali celo neuspešno, če je cesta speljana v ovinek. Na cesti, posebej še na AC, velja, da je potrebno skoraj toliko gledati v vzratno ogledalo, kot pred seboj na cesto.
  Problem ni hitrost, ker se tudi pri večji hitosti da lepo in varno peljati, problem je pri ljudeh, ki ne obvladajo avta pri večji hitrosti, pa vseeno vozijo hitro. Ti so nevarni enako kot tisti, ki na AC vozijo z 80km/k, klepetajo s sovoznikom, krilijo z rokami, gledajo naravo in čisto pozabijo, da niso na pikniku ampak za volanom, kjer so posledice njihovih dejan lahko za njih in ostale udeležence v prometu katastrofalne.
  Občudovanja so vredni tudi vozniki in voznice v zimskem času. Kljub zelo dobrim avtom ali pa nekim povprečnim, sedijo v zimskem času v avtu v popolni zimski opremi. Kaj to pomeni? V avtu, v katerem vklopiš gretje in ta deluje popolnoma zadovoljivo, sedijo vozniki in voznice v zapetih plaščih, bundah, debelih jaknah, zapetih do vratu, na glavi kape, kučme, klobuke, na rokah pa rokavice, od finih kao damskih, do pravih smučarskih. In zdaj naj mi nekdo razloži, kako tak voznik ali voznica lahko reagira v slučaju nevarnosti, ko je potreben hiteru ukrep in umik avta malček v desno ali levo ko s tem lahko preprečiš nesrečo? Kako naj to naredijo vozniki, vpeti v zimski skafander, pribiti na sedež, ponavadi še skoraj nabiti na sprednje vetrobransko steklo. Porazno in obnašajo se, kot bi plačevali za gretje v avtu posebno sila drago položnico.
  Vsakemu vozniki ali voznici predlagam naj se za 15 do 20 minuti postavi v neko večje semaforizirano križišče in opazuje promet. Ga ni, da se ne bi čudil, da je pri nas še tako zelo malo nesreč, kakor se obnaša veliko v avtih mečkajočih ali preveč korajžnih oz. prepotentnih vozni-kov/c.

 4. Avtoceste že nekaj časa ne morejo biti več poligon za zdravljenje raznih frustracij. Zaradi gostote prometa in nerazumevanja “pravil igre” udeležencev. Dejanski namen je pripotovati od točke A do B. Seveda varno in “relativno” hitro. Prepustnost ovirajo predvsem tovornjaki na desnem pasu in njihove avanture po levem, prehitevalnem. Pa tudi in zelo – razni osebki, ki mislijo da se mora večina prilagoditi njihovim expertnim domislicam o varni vožnji v taki gostoti pri 180km/uro in več. Ali – tudi zelo domiselno in “pametno”- manj kot je omejitev, ravno tako nevarno in živce parajoče, nerazumljivo.

  Torej, vožnja po prehitevalnem pasu od 130-150km/uro v gostem prometu je optimalna. Se pa prevečkrat dogaja, da nekdo dohiti kolono na prehitevalnem pasu (desni je poln s povpr. hitrostjo 100km/uro) in želi voziti 180km/uro, potem pa blenda in doživlja živčne zlome, da se mu umakne večina. To pač ne gre. Zakaj bi se 5 in več avtomobilov umikalo enemu idiotu? In pri tem tvegali zaradi manevrov na desni in nazaj na levi pas… Pri prazni avtocesti nimam pomislekov, tudi jaz vozim hitreje.

  V zvezi z radarji pa se strinjam. Večinoma. …OK, že tako sem predolg :-))

  Mislim, da gre za kulturo ljudi na sploh, ne vozniško. Stanje na cestah je zgolj preslikava. Žalostno in pomenljivo…zelo.

 5. Se da peljati ja, ampak problem so ravno tako avtoceste (po prazni zna divjat vsak bedak), v italiji so recimo na tretjem pasu ponavadi res samo tisti, ki prehitevajo. Tu pa če se nekdo pelje 100 in se spravi prehitevat tovornjak…

  Tisto o voznikih čeh 100 skozi mesto to so “redki” primeri, če bi ti pa na avtocesti vozil 180 vsak, bi pa bila druga stvar.

  Zakaj folk ne odprete oči in pogledate iz širšega kota ne samo iz in za svoje riti.

 6. Naj dodam samo še tale komentar. 5 avtov na prehitevalnem pasu naj bi se umikalo enemu bedaku, ki divja. Prehitevalni pas je prehitevalni pas in nimaš pravice voziti po njem, razen ko prehitevaš drugo pred teboj vozeče vozilo. Ko zaključiš s prehitevanjem se moraš umakniti na svoj vozni pas. Kdo pa reče, da od teh petih voznikov v koloni, ne bi štirje prehiteli prvega, če se ta ne bi nasral na prehitevalnem pasu?

 7. E veste kaj, jaz pa mislim, da imate vsi po svoje prav. In eni za in eni proti temu in onemu.
  Resnica pa je tudi, da tako kot v pojetju tudi na cesti, mora nekdo po mizi udarit in določit pravila igre. Za nespoštovanje pa imamu tu kresalčke.
  Edeno to je še, da se za vsako uspešno podjetje najde uspešen direktor, pri zakonih, pa vsakdo lahko kroji usodo, pa če je, ali ni v življenju kaj pameti staknil.
  Zato tako kot je, tudi v bodoče bo. Še tako pameten minister ne more proti množici bedakov nič storiti, pa naj se trudi ali ne. Ne pričakujte, da bo šlo kaj na bolje. Očitno je, da gre na slabše.
  Pa srečno vožnjo vam želim.

 8. Sam spadam met bolj dinamične (hitre če tako hočete) voznike in na leto prevozim okrog 40000km. V vsakem postu je nekaj resnice. Radarji ne bodo rešili težav, samo poglejte recimo italijanske avtoceste. Zelo malo radarjev in veliko policije pa je promet izredno tekoč po naših avtocestah pa se vozniki vozilo v gručah 10 kamionov na desni in 20 avtov na levi, ki prehitevajo k polži. Če se ne pelješ 130 pa se pelji za kamionom in jih prehitevaj ko nimaš avtomobila za sabo ne pa da morajo vsi vozniki čakat enga cepca 15min k prehiteva

 9. Sonny ima prav. Hitrost je samo eden od razlogov za omejitev hitrosti, v zadnjem času pa v Evropi vse bolj prihaja v ospredje onesnaženost. Avto pri 160 km/h porabi 10-20& več kot pri 130 km/h, pri današnjem obsegu prometa pa je to kar veliko. Tipični državi, ki imata omejitve pogojene prvenstveno z onesnaževanjem, sta Avstrija in Švica – Avstrija ima v ozkih dolinah, kjer izpušni plini nimajo kam “oditi”, stalno omejitev 100 km/h, v Švici pa sicer velja omejitev 120km/h, ki pa jo ob povečanem onesnaženju pogosto zmanjšajo na 100 ali celo 80km/h.

  Pa tudi sicer je 130 km/h povsem primerna potovalna hitrost, še zlasti v majhni državi, kot je Slovenija, zato je hitrejša vožnja zgolj nepotrebna objestnost.

  Strinjam pa setudi z Matjažem – nekdo pač postavlja pravila in takšna so. Vsak državljan ima nekoliko drugačno predstavo, nekdo misli, da je brezzveze kresničko nositi, drugi, da se je nepotrebno privezovati, tretji, da so omejitve neustrezne, četrti, da je parkiranje na prostoru za invalide nekaj normalnega in na koncu imamo to, kar imamo – kaos.

 10. To kar bodo sedaj teli policijski mojstri naredil bo statisticni umor. V letu 2008 se je na slovenskih avtocestah smrtno ponesrecilo 9 ljudi. Vsi ostali smrtni ponesrecenci pa so se ponesrecili na drugih cestah. To jih je pa bilo kar nekaj. Ne vem natanco koliko amapk mislim da je bilo nad 150 ljudi. Zakaj, ne bi raje dali radarje na regionalne in ostale ceste, na tiste odseke, ki so najbolj navarni, kokr pa da jih postavijo na avtoceste. Kokr jaz razumem politiko policije je, da hocejo zmanjsati smrtne zrtve na cestah. Kje je potlej tukaj logika, da postavijo radarje na atvoceste kjer je 10 KRAT manj smrtnih zrter kokr na navadnih cestah! Kot sem ze povedal, oni delajo statisticne umore!

 11. Ja Luka, sa popolnom strinjam s tabo.
  Samo veš, tistega tipa vozniki, na žalost ne berejo takih blogov, ….
  In jutri bodo spet celo pot 110 km/h na levem pasu, ko se ti bodo končno le umaknili, bodo takoj naslednji trenutek spet zapeljali nazaj na levi pas in tako do konca poti, pa neglede na to, da je desni pas popolnoma prazen.
  Meni gre kar na smeh, ko jih gledam.
  LP

 12. Markoj

  Če je desni pas poln ves čas od Kopra do Lj in se po njem vozijo tovornjaki in nekateri z manj kot 100km/uro, potem je nerazumljivo, da bi povečevali tveganje z manevrom menjavanje pasu (več voznikov se s prehitevalnega pasu s 140km/uro umika “pametnemu” nazaja na vozni pas v gužvo, kjer vozijo manj kot 100km/uro). Voziš po prehitevalnem pasu z max hitrostjo (dovoljeno), oz. malo več (kot v praksi). Tako se zagotovi večja pretočnost. In zmanjša rizik zaradi že omenjenega faktorja.

  Omejitve v taki gostoti prometa niso brez veze in jih niso izumili “naši strokovnjaki”. Sorazmerno z višanjem hitrosti, bi se morali reakcijski časi voznika zelo skrajšati, pa se ne, kar enormno poveča riziko.

  Zdaj pa si predstavljaj, da bi obveljalo tvoje pravilo:
  Velika večina voznikov bi non stop prehitevala (menjavala pasove) in na prehitevalnem pasu vozila 140km/uro, vmes pa čakala, kdaj bo projektil od zadaj poblendal, ker on pač vozi 200km/uro + …in je pameten.

  Veliko prevozim, službeno. Po EU in jugu tudi. Avtoceste niso več prostor za adrenalinske hitrosti (na srečo smo to nekateri nekaj časa uživali, na več ali manj praznih avtocestah, …pa nič več). Večina ljudi ni skoncentrirana kot bi morala biti pri vožnji. Mislijo na vse mogoče. Z višanjem tveganja zaradi visokih hitrosti in gostote prometa bi se dejansko začeli pobijati na avtocestah. Še bolj kot se.

  Na srečo tvoja logika ne bo prevladala.

 13. Pri nas bi morali obvezno urediti tretji pas.

  To nas niti ne bi veliko stalo.

  Dograditi bi morali nove uvoze in izvoze iz avtoceste(torej tam kjer je uvoz ali izvoz za en pas poširiti cesto), nato pa sedanje odstavne pasove urediti kot tretji pas.

  Tako bi lepo tovornjakarji ter počasni vozniki vozili lepo po desnem pasu, večina nas ostalih bi vozila normalno po sredinskem, levi pas bi bil pa lepo namenjen prehitevanju.

  Odstavni pas je po mojem ena velika neumnost.
  Za reševanje bi pa nabavili en helikopter-v primeru hujše nesreče je pa cesta itak zaprta in gredo reševalna vozila lahko lepo v nasprotno smer do nesreče in ne rabijo svojega pasu.

  Za primere okvar bi pa vsakih 200m ob sedanjem odstavnem pasu samo nasuli teren, da bi se dalo tam okvarjen avto normalno pustiti.

  Večina avtocestnih problemov bi bila s tem dokaj enostavnim ukrepom rešena.

  Lp

 14. Če bi logika, da hitrost ubija, bila resnična, bi bli Nemci na robu izumtrja že, a ne? Pa si poglejte njihovo statistiko pa našo, za primerjavo. Ubijajo tudi drugi faktorji , hitrost pa sploh ne v takem obsegu, kot hočejo prikazat nekateri. Ukinimo omejitve, manj nesreč in manj živčnosti bo na autocestah.

 15. Htrost ni problem, saj delajo vedno zmogljivejše avtomobile, če bi bila varnost kriterij, bi morala biti že pri proizvodnji avtomobilov. Tu bi morala zakonodaja omejevati. Tako nikogar ne bi mikalo da bi poletel, ker ne bi mogel. Takoj za tem bi pa morali vzgajati človeka, bodočega voznika.

 16. mustang

  Če kaj voziš po Nemčiji, potem veš, da tam vozijo zelo drugače. Tudi avtoceste imajo drugačne, precej. Tudi učijo jih drugače, voznike. In – uvajajo čedalje več omejitev, to veš če se voziš tam. Zakaj že? In kako je pri nas drugače?

  Predvidevam da vas večina, ki zagovarja hitrosti nad 150km/uro ne prevozi zelo veliko po avtocestah. Oziroma, predlagam vam poligone (zanimivo bi bilo videti vaše hitrosti in spretnosti na poligonu;.))),… saj Avstrija ni daleč, pa še po avtocesti se boste peljali :-)

 17. @MarkoJ: se strinjam, vzvratnega ogledala ali pa tudi stranskega ne uporabljajo vsi, te ne vidi in te pri prehitevanju skoraj zrine iz ceste.
  @grega: tud meni grejo na živce tisti, ki se pripeljejo z 180km/h in ti blendajo vzadaj, ko da si ti največji bedak, a vseeno se pelješ 130. in naredijo tistega spredaj živčnega, da se hitro umakne, pa sploh ne pogleda dobro, če ima prost desni pas ali ne .. no, spet odvisno od odzivnosti posameznika
  @Luka: ja v drugih državah, na primer v Italiji kot si že sam napisal, je promet veliko bolj tekoč .. pri nas to pomoje ne bomo nikoli dosegli
  @Anže: točno tako, se popolnoma strinjam s tabo!!
  @Maj: ja tretji pas bi bil zelo fajn, ampak brezveze, da sanjamo o čem takem, ker verjemi, bi stalo ogromno, sploh pa ob dejstvu, da se obstoječe avtoceste non stop popravljajo

 18. Tu ne gre za VARNOST, EKOLOGIJO ali kaj takega. Gre za polnjenje opešanega proračuna. Če boš med eno stoječo kolono (na “avtocesti”) in drugo prveč pritisnil na plin, boš pač plačal. Če bi res hoteli le omejiti hitrost, bi to lahko naredili tako kot Italjani, kjer se zabeleži čas vstopa na avtocesto in čas izstopa, tako se lahko izračuna hitrost. Vendar pa naši vedo, da je pri nas v sezoni povprečna hitrost pod 100 km/h, velikokrat pa si celo hitreje po stranskih cestah.

 19. Po pisanju sodeč, Simona, imaš preveč moških hormonov v svojem telesu.

  No, pa še vprašanje?
  A mogoče veš, kako voznik na avtocesti nakaže svojo namero prehitevanja. A tako, da se vozniku pred seboj nabije na rit in mu blenda ??? Po tvoje že…

  Isuse, zdaj so pri nas že ženske tako zafrustrirane in butaste.

 20. dejstvo je, da že v lepem, suhem, sončnem vremenu ljudje enostavno ne znajo vozit po AC… da ne omenjam, kaj se dogaja v dežju… katastrofa

 21. Vse v življenju se moramo naučiti. Prvi so starši, potem vrtci in nato šolstvo. Etična, moralna, domovinska, prometna in še veliko smeri bi bilo potrebno temeljiteje poučevati, pa pri nas to nekako ne gre. Ko gredo stvari v pravo smer nastopi minister, ki vse degradira in smo zopet na začetku.

 22. Ps, Hotel sem tudi povedati, da ponavadi pri visokih hitrostih se ne poškoduje samo divjak, apak v raj popelje tudi druge nič hudega sluteče.

 23. @voznikostarelelepotice: kot najprej se malo umiri, kot drugo se pa nauči brat! men grejo na živce tisti, ki so na cesti živčni in se ti prilepjo na rit (tu se gre za kulturo voznikov), kar bi lahko tud prebral med mojimi komentarji. in kot drugo sem s tem blogom želela poudariti samo to, da z novimi radarji ne bomo zmanjšali število nesreč, ker se bojo tisti, ki se že sedaj vozijo več kot 130 po avtocesti, vozili tako še naprej in edino kar se bo iz teh novih radarjev izcimlo, bo bolj polna državna blagajna. in bi blo bolj pametno, da se z raznimi ukrepi usmerimo na ostale slov. ceste, ker je tam občutno več nesreč! in ne piši tako bednih komentarjev, če sploh ne razumeš kaj sem hotla povedat

 24. Pogosto se vozim v Köln.
  Po nemških cestah je potovalna hitrost brez posebnega dodatnega napora med 130 do 160 km na uro.
  Za prehitevanje pa uporabljaš brzine tja do 180.

  Ne vem v čem je problem, da tudi pri nas ne bi dovolili vsaj 160?

 25. mene pa najbolj mot na cestah, da predvsem tisti, ki se peljejo 130 in minus….ne vejo, da je vozni pas na cesti na desni strani….jst se vedno umaknem če je plac na desno pa čeprav peljem do 150. Primer:

  – pripreljem 150 in po levem pasu in pred mano avto, ki je peljal od 120 do 130 se kr ni hotu umaknit, pa verjemte nism mu prišel čisto za rit. Ampak po 3 minutah mi je pa pol dopizdil in sm se mu prilimu, da bi se koncno umaknil na desno. Zdej nevem al ni vidu nazaj, al si je pa reku, jst sm car več itak ne sme vozit, tko da lahko po levi strani furam.

  – se mi je pa zgodil da sm se z nekom peljal v avtu (je bila tekoča AC) in sva se peljala skoz po levi z 130….pa pravim, se ne bi ti umaknil na desno, k to je vozni pas….in mi pravi nazaj, sej ni nobenga uzadi trenutn (wtf)

 26. ametist

  …kar je itak največji problem, sploh, ker pohabi ali ubije očeta, mamo ali celo družino.
  Mogoče, pa smo pozabili tudi, da čeprav pohabi ali ubije “le” sebe, bomo račun plačali vsi, iz seveda našega “bogatega” proračuna/zavarovalnice. Večina poškodb zahteva rehabilitacijo ali/in posege specialistov katerih računi/tarife so večinoma precej višji kot znaša vplačana vsota povprečnega zavarovanca.
  Da ne omenimo morebitne invalidnosti…ja, tudi to je danes pomembno.

 27. Grega, omejitve so tam kjer so že neki cajta. Če pa mislš o Brmenu, kjer so na tistih par 10 km omejil, pa glih ni pravilo za celo Nemčijo. Kr se tiče drugačnosti autocest, se strinjam. Tuki mamo ful bolše in nove, tm pa zgonene (razen v bivši Vzhodni Nemčiji, kjer so ka da bi se po dojenčkovi ritki pelou). Edini razlog, ka ga jest vidm proti omejitvam, je ekologija.

 28. Samo ena pripomba, bolj na hitro: zaradi neodstranjenih (tudi preživetih) kišt je hitrost mimo njih omejena na 40 (baje jih ne odstranijo zato, ker se na drugi strani v promet vključujejo tovorna vozila?!). Na prekmurski AC so pa k sreči opustili izgradnjo šikan, ki bi bile resnici na ljubo same sebi namen (ampak pri odgovornih nikoli ne veš), in so zato hitrost omejili na 80, kar pa je smiselna omejitev tudi v kontekstu vklučevanja tovornih vozil v promet; čeprav mimo uvozov na AC še nisem videl take pogruntavščine (k sreči) zato je tudi ta omejitev verjetno spet sama sebi namen.

  Skratka, odgovorni, ne se delat, kot da ne znate do pet preštet, in raje spucite svoje spomenike z AC, vozniki jih ne potrebujemo.

 29. Zanimivo je, da prav vsaka debata na to temo odraža enako “sliko”. Bodisi zaradi “problematike” radarjev ali pravic na cestah/avtocestah.

  Vsak voznik/voznica ima svojo predstavo o njegovih/njenih “pravicah”.
  Kot furmanski konj. Ne razume principa družbene odgovornosti in učinka reda, najsibo prepočasen ali prehiter ali neuvideven ali štorast ali neizobražen ali nevzgojen,…

  Če imamo pravila (povzeta po EU izkušnjah; Nemčija je itak svetovna izjema) potem se jih držimo. So povzeta iz izkušenj, temeljijo na le-teh. Edino glede postavitve radarjev in polnjenja proračuna – tukaj se najbrž vsi strinjamo, da je včasih nemogoče razložiti nekatere prijeme naših “organov”.

 30. Grega,
  tam kjer si omenil izkušnje, kot temelj za ustrezne zakone, sem se spomnil na Žnidarja z MNZ, ki tolmači prometne omejitve.
  Spomnil se ga, kako je strokovno argumentiral zakaj morajo zelene utripajoče luči (na semaforju) proč. Kasneje se ga spomnem ko je “argumentirano” pojasnjeval, zakaj je treba ponovno vpreljati te iste luči.
  Toliko o “stroki”!
  Vpeljani cestni eksperimenti so pogosto plod birokratskih domislic!

 31. Zakaj pa potem v Nemčiji ni splošne omejitve hitrosti na AC? Pa vsi zelo hitro vozijo in je zelo gost promet, pa mnogo manj nesreč je kot pri nas? Zato, ker imajo vozniško kulturo, če voziš po prehitevalnem pasu 180km/h in prehitevaš vozilo, ko vozi 150 km/h, in ti zadaj poblenda Ferrari ki ima 250 km/h notri, ja pol pospešiš in se čimprej umakneš na vozni pas. Pri nas pa kar nakaj mečkajo in mečkajo pa v luft gledajo, pa SMSe pišejo med vožnjo. Tudi v mestni vožnji to še kako moti, prižge se zelena na semaforju, pa kar čakajo namesto da nemudoma peljejo in to je oviranje prometa, take voznike naj kaznujejo!

 32. zadnja velika kritična nesreča na slovenski avtocesti se je zgodila

  dobro leto nazaj ko je šlo 7 Romunov zaradi slabe preusmeritve prometa s strani DARS-a.

  Pred tem se je leta 1996 zgodila nesreča mladih skaklacev pri Naklem – voznik je baje zaspal.

  Dve zadnjih tragičnih nesreč sta se zgodili na dolenjski hitri cesti (8 živozažganih mislim da 2005 in letos 4 tuji državljani mrtvi).

  Z vidika posameznika je smrt vedno tragedija drugače je pa stvar zgolj statistika. Kot je Rado pravilno ugotovil – nemške avtoceste dopuščajo hitrosti do 180 km/h in Nemčija ima letno nekaj tisoč mrtvih (Slovenija tam okrog 200-250) če pa podatek spravite na primerljiv nivo – npr število mrtvih na 100.000 prebivalcev je pa v Nemčiji število smrtnih žrtev precej manjše.
  Policija nima jasnega podatka o tem, koliko je med smrtnimi žrtvami samomorilcev – dejstvo, da je v sloveniji stopnja samomorilnosti med najvišjimi v Evropi in svetu dovoljuje špekulacijo, da se najde nekaj ljudi, ki “izgubijo oblast nad vozilom zaradi prevelike hitrosti” to naredijo namenoma. Vse omejiteve na avtocesti dovoljujejo varno vožnjo ob 30m/h prekoračitvi.

  Policija dela v dve smeri – eno je polnjenje državnega proračuna in drugo je izvajanje represije nad državljani v smislu vzbujanja občutka konstantnega nadzora. Ravno včeraj je bilo objavljeno, da policija nabavlja 130 novih vozil od česar bo 50 klasičnih patruljnih, 5 s provido 42 pa civilnih vozil za potrebe nadzora (ostala vozila so najmenjena necestnemu delu) – policija torej uporablja metode prikritega nadzora saj v nasprotnem primeru nebi kupovala predelanih civilnih vozil.

  Verjetno bo potrebno sistematično začeti izvajati državljansko nepokorščino v smislu vožnje 10-20 km pod omejitvijo na vseh cestah – če bi le uspeli v to prepričati 50.000 voznikov – to je namreč kvota, ki bi povzročila kaos, sočasno pa lahko potem tožimo državo zaradi neustavnega omejevanja svobodne gospodarske pobude, ker bi zaradi vlačenja po cestah izgubljali čas na cesti – dnevno naredim samo da pridem na šiht in nazaj cca 200 km, večino tega časa preživim na avtocesti – če vozim po omejitvi potrebujem za eno smer 1.15 če vozim glede na razmere potem porabim v normalnem vremenu nekje do 50 min.to je 1 uro prostega časa – ker čas prevoza na delo ne šteje v delovnik – žal. In verjamem da je podobnih primerov še precej. Verjetno bi moral od države zahtevati nadomestilo za enourno skrajšanje pravice do prostega časa.

  V celoti gledano pa mi vedno hodijo nazaj Cankarjevi Hlapci – gospodar je imel vedno prav – zato bodo vedno enako nerazumne omejitve, vedno več nadzora in vedno bomo krivi mi in ne država, ki ne poskrbi za to, da so avtoceste ob 9h zjutraj splužene in da so gradbišča primerno zavarovana. Ravno zadnjič sem videl, da je patrulja ustavila šleparja na odstavnem pasu na avtocesti – namesto, da bi se umaknili na počivališče – ustavljanje vozil na odstavnem pasu je nevarno in dovoljeno zgolj v izjemnih primerih – kontrola dokumentov to ni.

 33. Vedno več ljudi se razburja, da na AC srečujejo ljudi, ki ne znajo voziti.
  Ampak dejstvo je, da mora vsak pri sebi najprej razčistiti stvari in voziti tako kot je to pravilno in šele nato kritizirati druge.
  Če srečaš na AC en avto na prehitevalnem pasu, vozni pa prazen, nato pa mu voziš pol metra za ritjo, nisi žal nič boljši kot tisti pred tabo. Kaj pa varnostna razdajla? (Pa ne prosim priti ven z idejo o samopoveličevanju sebe, kako smo dober šofer in še nismo meli nikoli nesreče, kljub kratki varnostni razdalji in odličnem mnenju o sebi…)

  Govorite o neomejeni hitrosti na AC v Nemčiji. Tam je, roko na srce, zelo razvita vozniška kultura napram naši, ki z svetlimi izjemami, žal sploh ne obstaja. Vendar tudi v nemčiji razmišljajo o omejitvi hitrosti predvsem iz okoljevarstvenih razlogov (hrup, zrak). Tudi posledice prometnih nesreč so hujše pri višjih hitrostih.

  Bi pa apeliral na vse skupaj da se pred vožnjo umirite in pozorno spremljate dogajanje okrog sebe in se ne pustite sprovocirati kljub očitnim napakam drugih. Agresija namreč ne vodi nikamor.

  O tem, pri kateri hitrosti je dosežena največja prepustnost ceste, pa tukaj ne bi, ker eni ne boste dojeli, da večanje hitrosti žal ne doprinese k prepustnosti ceste.

  Kot zadnje bi še dodal, če želite preizkušati svoje in sposobnosti vašega avtomobila, se odpeljite na kakšno za to primerno mesto in za to nikakor ne koristite avtocest.
  Govoril sem.

 34. “Policija dela v dve smeri – eno je polnjenje državnega proračuna in drugo je izvajanje represije nad državljani v smislu vzbujanja občutka konstantnega nadzora.”

  Kakšne neumnosti ste sposobni eni tukaj napisati.
  Papir prenese vse (v tem primeru sicer monitor).
  ;)

 35. Ampak res…eni ste tako v hrib obrnjeni, zraven pa še filozofi, da pišete cele eseje in nakladate v desetih odstavkih… radar, ki te ujame in pošlje kazen ni tam zato, da bi bilo manj nesreč, ampak zato, ker je tako najlaže dobiti denar. Nikamor se ne moreš pritožiti (lahko se, ampak proti državi nimaš šans), pravila igre pa država (in ne državljani) postavlja sama. Torej, ni treba nakladati, radarji so samo zato, da se pobira denar in to je jasno vsakemu ki ima IQ nad sobno temperaturo.

 36. Kok filozofiranja… Ja in če se en serje 120-130 po prehitevalnem, ko ti prletiš s 150+ in se ne umakne?. Pač greš po desni mim takoj ko je možno in je stvar rešena. No, če je pa kdo na voznem pasu, pa tut po odstavnem mim obeh. Tko vsaj jest včasih delam ko se vozim 200+ in se mi neda bremzat za počasnelami. Tko da, kakšno bremzanje in paranje živcev…po desni mimo pa je.

 37. Omejitve gor ali dol, dejstvo je, da so nekateri na avtocestah enostavno izgubljeni. Počnejo vse drugo kot vozijo, zato pa tudi pride do kritičnih situacij. Potem so tukaj še policaji, ki še sami pri sebi ne znajo razčistiti določenih internih zadev, trobijo pa vsi v en glas, kako je hitrost nevarna. Na koncu ima edino korist od vsega sranja državni proračun, na cesti pa se ne spremeni popolnoma nič. Zaradi prej omenjenih osebkov je še zmeraj gneča, še zmeraj ljudje ne gledajo v ogledala takrat, kot bi morali itd. Stanje bo ostalo tako, dokler ne bo prišlo do premika v glavah vseh ljudi, tako policije in prometnih “strokovnjakov” (ki so pri nas daleč od strokovnosti mimogrede), kot tudi navadnih voznikov.

 38. po mojem mnenju niti ni tak problem v tem, da je omejitev 130. velik bolj me motijo neprimerne omejitve na posameznih odsekih. če je delo na cesti (pogosto nič posebnega, kar bi oviralo promet), pa je omejitev takoj 80. ampak, ok … to nekako še razumem. če je delo na cesti so zraven ponavadi ljudje, za katere je sila neprijetno, da mimo njih švigajo avtomobili 130.

  popolnoma nerazumljive so omejitve pred (bivšimi) cestninskimi postajami. že od časov, ko so te še delovale, so se mi zdele omejitve pred njimi kratko malo neumne. realne so samo kadar je na cesti gneča. kadar je zelo velika gneča, se že pri tablah 100 peljemo 50, ko pa ni nikjer nikogar, se brez pravega razloga že daleč pred postajo peljemo 100 (80, 60). nihče me ne bo prepričal, da gre za varno počasno ustavljanje. in zdaj bodo tu še kontrolirali hitrost.

  glede na tehnologije, ki so na voljo, bi obstoječe znake brez težav zamenjali z električnimi, na katerih bi se prikazovale omejitve glede na pretok avtomobilov. ko bi inštrument zaznal, da se mimo pripelje veliko avtomobilov, bi enostavno spremenil prikazane omejitve na znakih. tako bi zlahko opozarjali tudi na morebitne zastoje pred (bivšimi) cestninskimi postajami. ne bi se več brez razloga peljali počasi proti postaji, prav tako pa se ob veliki gneči ne bi več počutili neumne, ko bi se mimo omejitve 100 peljali 50.

  po mojem mnenju pa je tudi omejitev vožnje skozi postajo nekoliko prenizka … sploh glede na to, da višja omejitev ob velikem številu pasov, po katerih se vozimo skozi, ne bi nikogar silila, da pelje hitreje, če si ne upa.

 39. Filozofiranje okoli agresivnih voznikov, kot take se razume tiste, ki vozijo po prehitevalnem pasu hitreje od počasnejših, pa četudi ni nobenega razloga, da slednji v nedogled vztrajajo tam, je milo rečeno sprenevedavo: prav toliko so agresivni tudi tisti, ki so prepričani, da bodo hitrejšim od sebe tako pokazali kaj je to red in se ne bojo za nobeno ceno prestavili, ker oni so itak boljši od drugih, ker vozijo po predpisih (povzročanje splošne nevarnosti seveda ne šteje prav dosti)!

  Vozniki tovornih vozil, ki naslednjih 20 km prehitevajo svojega cehovskega tovariša, so pa itak razred zase.

 40. Kaj vse nas skrbi, okolje, varnost, kultura … Zakaj enostavno ne bi v vse avtomobile vgradili blokade (A=60km, B=90km in C=130km), ki onemogočajo višje hitrosti od izbrane. Bilo bi manj problemov in težav, pa še nastopačem bi prizadeli njihov ego.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s