Kultura voznikov

Ko se enkrat znajdeš v prometu, te lahko kaj kmalu doleti slaba volja. Dandanes je kultura voznikov pač na zelo nizkem nivoju, da o poznavanju cestno prometnih predpisov sploh ne govorimo. Ni važno kje si, če si na malo manj prometni cesti, potem se najde dosti podeželskih divjakov, vsaj pri nas je tako. Velikokrat sem že na ‘naši’ cesti srečala mulce, ki so vozili avto, seveda zakaj pa ne, policiste pri nas redko srečaš. Ko prideš v mesto, sploh v Ljubljani, pa seveda totalni kaos. Ljudje so živčni, če je polno križišče, vseeno zapeljejo vanj, zato morajo ob najbolj prometnih urah, promet usmerjati policisti. Sama se po Ljubljani vozim večinoma s trolami, kar je dokaj ok, če odmislim, da so vozniki trol včasih pravi bedaki. Je že res, da so časovno vezani, ampak to še vseeno ne opraviči dejstva, da hitro pripeljejo na postajo in zavirajo kot zmešani, da vse ljudi, ki stojijo skoraj pomeče po tleh. Še čudno, da se kdo kdaj ne poškoduje, sem pa prepričana, da je do kakšne poškodbe iz tega naslova že prišlo.

Nekateri ljudje še danes ne znajo uporabljati smerokaza. Prižgejo ga potem, ko so že  pasu za zavijanje, pred tem pa se mu tisti za njim skoraj zabije v rit. V krožiščih nekateri prižgejo smerokaz, ko grejo v krožišče in ne ko grejo iz njega. Da ne govorim o tem kaj vse počnejo nekateri na avtocestah. Ravnokar sem prebrala, da je tovornjakar na odstavnem pasu na območju Slovenske Bistrice zbil delavca AMZS-ja, ki je nekomu menjaval gumo. Kako se lahko tovornjakar zaleti v nekoga na odstavnem pasu mi res ni jasno. Dokler ne bodo znane podrobnosti, si lahko samo mislim, da tovornjakar ni gledal kam pelje.

Če bi imeli ljudje na cestah neko kulturo in če bi upoštevali predpise, bi bilo nesreč veliko manj. Dokler pa bo cesta prostor za dokazovanje poguma, bodo tudi nesreče, ki bi se jim lahko v nasprotnem primeru zlahka izognili. Cesta pa tudi ni primeren prostor za živčnost – bolje je priti na cilj par minut kasneje, kot pa sploh ne.

12 thoughts on “Kultura voznikov

 1. Jaz bi uvedel strožje izpite CPP-ja in vožnje. Izpit naredi VSAK, eni v 15ih urah, drugi pa v 50ih, ampak dejstvo je, da ga vsak. Iz tega se lahko sklepa, da je pravilna vožnja nekaj najlažjega na svetu prilagojena vsem. Nekateri na cesti ne bi smeli kaj delati, bi pa uvedel še psiho teste, kot je to že za nekatere druge kategorije…

 2. Hmmm.. na cesti je veliko mladih in neiskušenih voznikov prav tako pa tudi veliko starih in zmučkanih voznikov…
  Zlata sredina… vsekakor samega sebe ne morem šteti v zlato sredino ker sem po potrebi agresiven voznik in z zvočnimi signali opozarjam mlade neiskušene voznike, ki se čist slučajno zgodilo se mi je v roku 2 tednov..
  1.- ustavi na glavni regijonalki ob trku, ki ni povzročil nikakeršne škode. Avtomobil se je dotaknil drugega avta med vožnjo in namesto, da bi se prestavili 50 metrov naprej na avtobusno postajo so skakali okoli avta in ogledovali škodo, ki je ni bilo na cesti kjer je omejitev 90km/h na uro v skoraj nepreglednem ovinku tako, da je bilo prehitevanje za neiskušene voznike kar mučno sam sem moral prehiteti kar tri pred sabo, da sem prišel do zastoja in jih opozoril na neumnost, ki jo počnejo.
  2.- Stari vozniki! krožišče… Pripeljem se z anjim v krožišče in človek čaka, da njegov levi udeleženec spelje v krožišče gre mimo nejga in nato šele on spelje…. Mislim halo to ni križišče ampak krožišče… No ocenil sem, da je gospod star okoli 50 let in ker sem bil dokaj dobre volje nisem hupal ampak sem potrpel tistih nekaj sekund do prve ravnine ter ga prehitel…
  3.- isto krožišče kar naenkra obstanem za enim od avtomobilov pred katerim stoji Golf 3 z LJ tablicam ker gospodična ni vedela kam mora iti se je ustavila v krožišču… ej pa tisti trenutek, da sem policaj bi jo jebal 2h v glavo napisal vse možne kazni tko, da bi zgubla interes do vožnje pa še obvestil bi patrulje naprej, da jo štrafajo za kaj drugega.
  Takoj ,ko je bila možnost sem jo prehitel in jo res grdo zaprl…
  Mislim, Ljubljančani govorite kako ne znamo Štajerci pravzaprav cela Slovenija voziti po mestu! ja mogoče se držimo znakov na semoforjih ampak zatorje se znamo poljati po avtocesti ker vemo , da ima avto več kot 3 brzine in , da ni omejitev 90 ali 100 na hitrem pasu temveč 130 in več!
  Vsekakor te bodo policisti kaznovali, če prekoračiš več kot 150km/h na uro!
  Ampak hitrosti do 145-148 tolerirajo…
  Na cestah je ogromno bedakov neiskušenih voznikov, objestnežev ampak ko pomislim sem nekoč tudi jaz bil mald voznik na žalost je bilo to v 5 razzredu osnovne šole in svoj avto sem imel že , ko sem bil star 17 let… Ni bila zastava ali Yugo temveč Mazda Deluxs… in potem je prišel zakon, ki je veleval, da starši odgovarjajo za prekrške mladoletnih oseb pa sem svojo Mazdo prodal… Sem voznik , ki je prevozil v svoji kratki karijeri že okoli 500.000km ni veliko je pa nekaj in razmere na naših cestaj in avtocestah so porazne včasih si želim, da bi bilo več policije na cesti, ki bi kaznovala vse tiste zmečkane šoferje, ki povzročajo kolone posledično prehitevanja zadaj vozečih ter nato karambole! Če se ne znaš tekoče peljati pojdi z avtobusom!

  Ja to je to…

 3. že včeraj sem na podobno temo nekaj komentirala pa sem potem še razmišljala, kaj bi jaz, kot bivši inštruktor naredila.
  Vožnja sama, da se avto premika je najmanjši problem – le-ta se pojavlja v glavi objestnežev, nestrpnežev, vsiljivcev in podobnih. jaz bi izpite razdelila, ne pa da jih z muko naredijo, vendar pogojno in le za določen čas.
  Mlade voznike bi spustila na cesto že s 16. leti, vendar samo v spremstvu staršev ali druge polnoletne pooblaščene osebe, ki ni povzročila nesreče v zadnjih letih. Vozilo bi moralo biti označeno z neko nalepko “L”, ker menim, da je praktični del možno utrjevati s pridobivanjem izkušenj v različnih situacijah, ki si jih kandidat ne more pridobiti v avtošoli. Ko bi končno kandidat pokazal, kaj zna, bi imel še en pogoj – vsako drugo leto še teoretični del znanja o prometnih predpisih, ki jih nezagreti vozniki pozabljajo bolj kot vso drugo učno snov, saj je marsikomu res že upravljanje s smerokazi, pravi problem.
  Najbolj ostro pa bi spremenila glede hitrosti vožnje. Vem, da moramo hitro izprazniti križišče, vendar hitrost pride z rutino in želji po njej. Kdor pa je počasen, bo takšen tudi ostal in mu ni pomoči.
  Zato bi uvedla omejitev hitrosti mladih voznikov (kako nimam izoblikovanega mnenja, ker nisem tako natančno o tem razmišljala), vsekakor pa očutek, da vse znajo in zmorejo, ko pridejo s svojim roza kartončkom na cesto, povzroči veliko nesreč in ravno hitrost je neobvladljiva zadeva.
  Vrglo ga je s ceste v drevo – kdo – HITROST, ki je mlad voznik ni navajen in je ne zna obvladati.
  Spretnost je hitrost in natančnost. Zraven pa še koncentracija in prilagajanje in obvladovanje vseh vragolij, ki jih ljudje počenjajo (mo)
  Čudno, da ni še več nesreč.
  Sicer pa naj vsak v svoji glavi malce razčisti, da pri hitrostih, ki jih dosegamo, vsak trenutek nosimo glavo na pladnju in naj se čimprej odloči za razmislek in obisk tečaja varne vožnje in postopoma lahko računamo na večji procent spretnihn voznikov.
  Pa srečno vožnjo…

 4. V treh odstavkih si večinoma povzela vse, kar opažam že odkar sem na cestah. To glede trol niti ni problem, da se jim mudi, enostavno se jim ne da lepo ustavit. Nekateri to počnejo, a so zelo, zelo redki.

  Po mojem mnenju je največji problem pri nas (pustimo zdaj kulturo, ker nima smisla sploh o tem) to, da ljudje niso pozorni, niso vešči in vozijo na nevaren način.
  Nepozornost se lahko kaže v raznih izsiljevanjih, kjer je ponavadi povezana s tem, da so ljudje nevešči (razni mrtvi koti, itd.). Dosti pa je tudi nepozornosti v stilu egoizma. Jaz pač grem. Ostali pa ustavite / se umikajte. Tega je ogromno.
  Vožnja na nevaren način je pa prekratka varnostna razdalja in rinjenje tja, kamor ne gre riniti. Do potankosti nabasana LJ obvoznica – vedno se bodo našli taki, ki se bodo rinili po vseh pasovih, dosegli pa nič. Drugi primer so križišča. Primer nevarne vožnje je spet obvoznica. 100 km/h, razdalja med avtomobili na voznem pasovu 5 metrov. A to je kao varno??? Marsikdo bi bil pri 200 bolj varen, če bi vozil s primerno varnostno razdaljo.

  Sicer pa sem se po slovenskih cestah navadil voziti z zmanjšano varnostno razdaljo, v zakup pa sem bolj pozoren. Zakaj? Vožnja s primerno varnostno razdaljo je lahko pri nas zelo nevarna. Čemu? Zato, ker ljudje omenjeno varnostno razdaljo ne dojemajo kot take, ampak to vidijo kot možnost za izsiljevanje. Na AC ni važno s kolikšno hitrostjo se voziš po prehitevalnem – čim imaš malce večjo razdaljo od par 10 metrov, se bo kaj hitro nekdo našel, ki te bo izsilil.
  Izjemno nevarno je to na regionalkah. Parkrat se mi je zgodilo, da sem bil zadnji v koloni, a se je človek, ki je zavijal iz stranke ceste odločil, da me bo izsilil. Nazadnje je bil to tovornjak. Pri 70 km/h sem imel razdaljo dobrih 50 metrov in on se je odločil, da me ne bo čakal. Ker do tačas, da se bil “pri njem” sploh še ni do konca zavil, sem se moral ustaviti, ko sem opazil, kaj trot namerava. Ustavil pa sem se mogoče pol metra stran, ker ni bilo oprijema zaradi zelo slabih voznih razmer, obviti pa ga nisem mogel zaradi prometa. Takrat sem spoznal, da je sistem na slovenskih cestah tak, da deluje disfunkcionalno in k tej disfunkcionalnosti prisili še ostale. A bom vozil z normalno varnostno razdaljo in stalno pazil padalce iz stranskih ulic in iz voznega pasu, ali pa bom pač vozil bolj za ritjo kot to počnemo veleumni Slovenci in bil bolj pozoren in upal na najboljše.
  V vsakem primeru nafukaš. Če ne prej pa takrat, ko se nekdo odloči menjati pas vate, ker pač ne ve kaj je to mrtvi kot, betice pa ne zna obračati.

  Ocenjujem, da je nekje 20% voznikov še takih, ki poznajo pravila, se jih večinoma držijo, so vešči vožnje in imajo dovolj možganskih kapacitet, da znajo trezno sprejemati odločitve. Ostalim se je pač treba prilagajat. Prej ko se to človek nauči, lažje mu je.

 5. Z vsakega mladega voznika bi moral biti obvezen obisk poligona varne vožnje Vransko, kjer bi lahko sami preizkusili kaj dela hitrost in kako težko obvladljiva je in verjemite po eni uri bi vsi dobro premislili, da bi stopili na plin.

  Po drugi strani pa mislim, da policisti premalo vzgajajo v prometu in se postavljajo samo na točkah zato, da kasirajo in polnijo državni proračun. Če se bi postavili zraven krožišča in opozarjali tiste voznike, ki ne nakažejo smeri vožnje ob izstopu iz krožišča bi se čez čas stanje izboljšalo. Po drugi strani pa ko sem videl policista v marici, ki sam ni pravilno peljal čez krožišče ne vem če so tega sploh sposobni.

 6. Zanimiva tema, ki vrjetno kar vsakemu vozniku pogreje kri. Naj še jaz navržem nekaj cvetk, ki mi dvignejo tlak.

  Ena taka se je zgodila nedavno, ko smo vsi na avtocesti peljali nekoliko počasneje zaradi razmer na cesti, ki so obetale poledico. Nek avto z LJ registrsko (kar pa ne pogojuje, da je bil možakar iz Ljubljane, saj je tudi moja tablica GO pa sem iz Gorenjske) je nenehno vozil po prehitevalnem pasu. Človek očitno ne ve zakaj se imenuje PREHITEVALNI pas. Ko ga tako gledam v ogledalu in se približujem avtu, ki ga nameravam prehiteti se mi zdi, da ima konstantno razdaljo (že zadnje pol ure), jah ni kaj, dajmo smernik in zavijmo. Ampak ne – človek se mi “nabije” za rit in mi začne trobiti. Ma, če je nameraval prehiteti, bi to lahko naredil pred časom. Če pa misli, da sem ga izsilila, potem pa ne ve, da bi v tem primeru moral zavirati in ne pritisniti po gasu. Pa je veliko takih, ki naravnost obožujejo prehitevalni pas. Vrjetno jim da občutek mačosti, pomembnosti.

  Glede varnostne razdalje – se povsem strinjam s Sanel.Š. Kultura vožnje, kakršna obstaja v Sloveniji, nas enostavno sili v to, da zmanjšujemo varnostno razdaljo. Ker je nihče nima, si je tudi mi ne moremo privoščiti. Logika: če bi vsi imeli zagotovljeno razdaljo, potem bi se nekdo na vključevalnem pasu povsem preprosto lahko vključil v promet, ker bi se ostali lahko brez problema umaknili na prehitevalni pas, kjer bi bilo zadosti prostora v primeru vožnje po omejitvah in primerni varnostni razdalji. Ampak, to se ne bo zgodilo vse dokler (če sploh kdaj) ne bodo začeli meriti razdalje med avtomobili in seveda tudi ostalimi cestnimi prevoznimi sredstvi in izstavljati kazni za to.

  Druga stvar je ta, da odkar so zvišali kazni za prekrške, sploh pa v primeru, da kje stoji policaj, vozniki absolutno ne bodo prekoračili hitrosti, tudi če je potrebno prehiteti traktor. Nenazadnje, vozili bodo krepko pod omejitvijo in ponavadi še po sredini ceste. Je pa bistvena razlika, kdaj pridem na svoj cilj, če dnevno migriram 120 km in namesto 90km/h vozim 50km/h zato, ker se nekomu ne ljubi voziti po omejitvah.

  Z avtoceste pa ravno obraten primer. Ravno danes sem prehitevala avto 150km/h, par 100m za mano mi pa Italijan blenda, naj se umaknem, ker je pičil preko 200km/h. Najbolje pa, da kar sprazni vse ceste. Tud če mu žena rojeva ne more tega delat, ker potem bo potencialno lahko imel najmanj 2 življenji na vesti. Bo naletu na eno budalo s samomorilskimi nagnenji, k mu bo fajn zabremzala pred nosom.

  In glede mladih – z njimi imam še najmanj slabih izkušenj. Nenormalni se mi zdijo stari ati in stare mame, ki se za volan zbašejo še tudi pri 80!!!!, oprostite, ampak kdo pri teh letih lahko še normalno odreagira na normalne razmere na cesti, kaj šele na neobičajne. Seveda vedno v vsaki skupini voznikov obstajajo izjeme, ampak te le potrjujejo pravilo. Moj ata je poklicno vozil tovornjak. Zdaj jih ima 70. Z zagotovostjo trdim, da vozim maksimalno bolje od njega pa imam izpit 8 let. Kar je tragično je to, da še nekolk bolje od mene vozi moj brat, ki ima 16 let. Čeprav ne vozi po glavnih cestah, bi v primeru, da bi rojevala in ne bi bilo nikogar drugega, prosila brata, naj me pelje v bolnico.

  Semaforji, križišča, izpeljevanje…ja, vsi nismo pač moški, ki nas je ata posadil za traktor pri petih letih ali nas poslal s starim avtom na njivo. Nekateri smo prisiljeni počakati, da dopolnimo 18 let in se potem v avtošoli učimo in če imamo srečo naučimo voziti. Vsak pa ne pridobi samozavesti v svojo novo “spretnost” kar čez noč. Zato, če je kak zeleni voznik, ki mu pred semaforem crkne avto ali pa ne zapelje čez križišče dovolj hitro, je najmanj kar potrebuje, da mu cela kolona za njim začne na vso moč troboti. Kvečjemu bo to le še za par minut zavleklo zadevo.

  Vsem skupaj želim srečno na cesti in predvsem mirne živce ;) Lp

 7. Sicer nimam izpita še niti eno leto, ampak najbolj me razpizdi naslednje.

  1. Vožnja po AC na prehitevalnem pasu, medtem ko je desni (vozni) povsem prazen. Ko jih z blendanjem prijazno opomniš naj spokajo nazaj na desni pas, pa izpadeš objestnež s prenapihnjenim egom. Najhujši so tisti, ki se potem nalašč ne umaknejo, z mislijo “boli me ku…, sej pelem 130, kva mi un uzadi blenda?” In taki se ne bojo umaknili, tudi če jim peljem 2cm za ritjo in trobim dokler mi ne crkne hupa (kar niti ni tako dolgo, ker imam peugeota).
  Ubistvu obstajaja še ena hujša sorta voznikov. Taki ki so gluhi in slepi do amena in sploh ne vejo da, se morajo umakniti na desni pas. Takim je pa res treba pobrat izpite. Okej, pa sej razumem 60-letne atije, ki so delali izpit, ko sploh še nismo imeli krožišč in živijo na selu, pridejo enkrat na leto v mesto in so popolnoma izgubljeni.

  2. Nekaj časa nazaj se mi je zgodilo tole…
  Hočem se vključiti v krožišče, pogledam levo in vidim enoprostorca,ki se vključuje v krožišče s prižganim desnim smernikom in kot vsak, ki je opravil cpp brez dekolteja, sklepam da bo vozilo zapustilo krožišče. Že skoraj zapeljem v krožišče, ko vidim, da je blond voznica peljala mimo izvoza in takrat mi kapne da ga je vključila zato ker se vključuje v krožišče, hitro pohodim bremzo in se ustavim še preden sem že popolnoma v krožišču. Ona me pogleda, v stilu, “dej mau paz'” in rahlo odvije, da ne zadane mojega avta. Kdo bi bil kriv, če se ne bi ustavil? Itak da jst, saj sem jo kao izsilil.
  Smerniki v križiščih. Tega tudi ne bom nikoli zastopu!!!!!!!! Kok težko si je zapomnit da se da smernik ko se gre VEN iz krožišča, lahko ga pa daš tudi ob vstopu v krožišče, če boš šel ven na prvem izvozu. Večini se jebe za smernike, oni prletijo v krožišče in ko ga zapuščajo, jim na pade na pamet, da bi vklopili desni smernik. Potem so tuki mamice, ki so bogvekako naredile izpit in vklapljajo smerike ko zapeljejo v krožišče in sploh ne pomislijo, da levo sploh ne morejo, ker je njihov IQ le enomestna številka.

  Sicer pa… kultura
  Žal je pri nas tako, da tisti ki je najbolj neumen pa ima jajca najbolj skos pride. Če folk vidi da voziš agresivno, se ti bodo umikali, saj se nočejo zaplesti v prometno nesrečo. Saj veste. Ko na cesti vidiš enga polizanga čefurja k se pelje 100 po zaloški z 20 let starim bmw-jem, za katerega ni jasno kako je sploh prišel čez tehnični pregled, pomislite, “Tale je neumen, dejmo ga naprej spustit pa bomo imel mir.”

 8. Na koncu v prometu prevladajo iskušnje, ki jih dobimo z vajo, prakso in veliko prevoženimi kilometri v vseh razmerah z različnimi avti…
  Sam sem bil do nedavnega tudi motorist in sem imel vpogled v promet z obeh zornih kotov… Omejitve v naseljih sem se začel zavedati šele takrat ko sem se ene 3 krat izognil res težki nesreči! Ne rečem, da sem se nato držal omejitev ampak nisem več vozil 160km/h tam kjer je omejitev 50 kvečjemu 80 ali pa recimo 120 do 140, če je bila ravnina brez križišč čeprav bi se lahko tam norec peljal tudi 190 200km/h.
  Zdravo pamet sem prenesel iz motorja tudi na vožnjo z avtomobilom tako, da v naseljih nikoli ne divjam priznam ceste, ki jih poznam in, ki niso kritične tudi če je omejitev 50km/h vozim tam do 70 kjer pa je strjeno naselje pa se prilagodim omejitvi in vozim okoli 58km/h števci v avtih lažejo pa tudi vsi radarji ter laserske pištole imajo odstopanje 3km/h na uro, ki se nato odbije od zabeležene hitrosti. Čeprav je minilo že veliko časa od kar sem na zadnje videl policiste pri kontroli hitrosti prometa mislim, da bi morali izvajati kontrolo večkrat na kritičnih odsekih v bližinah šol itd…
  Postavljati radarje tam kjer je brezveze omejitev 50 torej tam kjer ni strjenih naselji pa je že mal hinavsko!

  Ja motoristi imajo pregovor med vožnjo z motorjem moraš čuvati na dva na sebe in na druge udeležence v prometu, ki veliko krat spregledajo motorista.
  Sedaj isti pregovor uporabljam tudi v avtomobilu!

  Trening: nimajo vsi vozniki možnosti preiskusit lasnosti avtomoila ob določenih situacijah nasvet.

  če niste domačin, da bi živeli blizu kakšnega poligona kot ga imajo v : Murski Soboti, Celje Ljubečna, Poligon od Šempetra proti Preboldu na desni strani ter novi poligon na Vranskem se lahko preiskusite na velikih parkiriščih nakupovalnih centrov in ob dežju preiskusite obnašanje avtomobila ob zaviranju na polno ter izmikanju navidezni oviri itd…
  Poiskusite postaviti avto v nerešljiv položaj z naglimi manevri nato p ga rešujte… Takšne vaje lahko počnete na vseh možnih podlagah: sneg, dež, suh asvalt ter seveda različne temparature asfalta z različnimi gumami, prav tako boste doživeli različne odzive z sprednji ali zadnji pogonom 4X4 pa ima tudi svoje specifikacije.
  Svojo samiko vseskozi učim ter opozarjam na potencijalne nevarnosti na razpolago pa ima tri avtomobile ter vse 3 vrste pogona.

  IKar se tiče pa prometne kulture na cestah in avto cestah pa je tudi opaziti ta ekstremni pojav. Občani, ki si lahko privoščijo drage velike limuzine ter jeepe se ponavadi nabasajo na prehitevalni pas ter žmrkajo vsem , ki se znajdejo pred njimi tudi, če je kolona…Prav tako pa vozijo z velikimi hitrosti…
  Tudi sam sem opazil, da se vozniki veliko hitreje umaknejo meni, ko se približujem z velikim mercedesom kot pa z Peugeotom 406 karavanom…
  Sam se zmeraj odmaknem močnejšemu avtomobilu razen kadar je strjena kolona.
  ja mislim, da bo preteklo še veli ko časa preden se bo normaliziral odnos ljudi ter promet v naši mali državi. Se spominjam 8 let nazaj bilo je najmanj 30% manj prometa na cestah kot danes! Pa takrat še ni bil dokončan prometni križ.

  L.P

 9. Ironija pa je ravno v tem, da se ne splača nekam riniti in siliti čez dan. Na splošno opažam, da so ljudje zelo živčni in se blazno rinejo, ko je npr. treba v službo. Fora pa je v tem, da čez dan ne pridobiš kaj dosti s hitro vožnjo. Prej ali slej stojiš na semarforju in tisti 2 minuti nepremikanja sta odločilni.

  Tudi po avtocestah se ne splača prerivati. Če je enkrat promet normalno gost, moraš stalno zmanjševati hitrost zaradi drugih. Lahko tiščiš kar gre, ampak na koncu prideš do neke povprečne hitrosti 150 km/h in ogromne porabe goriva – kar pa ni smiselno početi.

  Divjati se splača ko so ceste prazne in ko semaforji ne delujejo. Takrat na destinacijo z lahkoto prideš 2x prej, kot če bi upošteval omejitve. Vendar pa se zna zgoditi, da si hitro ob izpti.
  Zato enostavno ne razumem ljudi, ki se nekaj silijo ob gostem prometu. Treba je sprejet, da ima cesta omejeno pretočnost. Lažje je vsak dan vstati 5 minut prej in se umirjeno odpeljati v službo, kot pa celo pot nekam siliti in izgubljati živce. Vse kar lahko izboljšamo v takih razmerah je biti pozoren na promet – da se ne stoji ob zelenih, ne speljuje prepočasi skozi križišča, ne sili v polna križišča in da se ne izsiljuje drugih. Tako prispevamo, da vse skupaj poteka tekoče in dinamično. Več kot to se ne da, pa lahko vsak zbije volan s pestmi, če ga hoče :).

  Kar se tiče nadzora pa ne bo izgubljal besed, ker itak merijo samo na BZ odsekih. Lani se mi je nekam zelo mudilo in ni bilo bistvenega prometa. Po AC, kjer ni stacionarcev, sem do cestninske vozil konstantnih 200. Pri cestninski sem strogo upoštaval vse omejitve in glej ga zlomka, možje v modrem so ravno takrat tam merili. Dva so imeli že ustavljena. Lepo sem se peljal 40 skozi cestninsko, nato pa 200 naprej do LJ. Prav trapasto se mi je zdelo vse skupaj :).

 10. Izpit imam že dobro leto (ja zelenec :P) pa se vozim po navadi kar ogromno glede na moja leta. Prvič sedel v avtu (v voznikovem sedežu) šele ko sem začel opravljati praktičen del izpita. Naredil sem v 23ih urah voženj, čeprav mi je žirija rekla, da s težkim srcem podpiše tisti njegov podpis, mi je bilo zelo žal, da sem ga takrat dobil na ta način, ampak mislim, da je vseeno tisti “s težkim srcem” kr pomagal, da sem bil na začetku bolj pazljiv.

  Glavni razlog zakaj sem od takrat prevozil ogromno km je moja punca, ki je 160km daleč. Morda res ni veliko, ampak se je kr fajn nabralo. Ampak prevoženi km nikoli ne morejo biti pokazatelj koliko človek resnično zna voziti. Nimam se za dobrega voznika, ampak poskušam čimboljše voziti. Sem pa že doživel ogromno cvetk, ki ste jih že opisali.

  Morda ena zanimiva glede zelencev … Jst sem dva dni po glavni vožnji peljal družino k nonotu, ker je pač tako želel tata :) sicer nisem imel nič proti, ampak mi je na enem območju (na enem križišču) kar 7x crknu avto … medtem mi je še mama govorila zakaj pilim vrtljaje sam pa sem bil živčen ku pes in sem komaj zmozgal tisto križišče (malo je bilo navzgor).

  Enkrat se mi je tudi zgodilo, ampak nisem vozil: Kot pečec (z veliko torbo in prenosnikom, da res ne verjamem, da nisem viden) sem čakal na zeleno luč pri prehodu za pešče in avto na moji levi je tudi čakal na zeleno. Ko se mi prižge zelena enostavno ker se mi je mudilo sem začel hoditi čez cesto … in kaj slišim? Voznik, ki je skupaj z mano čakal na zeleno nabije vrtljaje motorja in hitro spelje in me za malo zgreši, ker sem se še pravi čas umaknil … Naj omenim, da je bila z mladim moškim (20 let) tudi zelo verjetno njegova mama :( GROZA!

  Glede hitrosti pri krožiščih … velikokrat se mi je zgodilo, da bi moral nekaj avtov počakati, ker niso dali pravočasno smerokaza in so odšli v mojem izvozu vn … torej sem zamanj čakal n avtov … Če bi mi dali smerokaz bi morda res ne bi prišparal veliko, ampak če se že grejo in divjajo za vsako sekundo zakaj ne bi še na bolj “varen” način prišparali par sekund?

  Nadzor … moram reči, da v celem letu pa pol sem morda videl 3 patrulje, ki so merile hitrosti. Eh kaj čmo … Bi res lahko malo več poostrili in bolj pametno merili.

  AC so kurbe … res tega te ne morejo navaditi v avtošoli. Ampak vedno pač velikokrat prehitevam in za mano kr naenkrat ena svinjsko bogata rit szi Marcedesem, AUDIjem ali BMW-jem se mi pripoka na rit in mi začne blendat še preden sploh prehitim avto, ker jst osebno ko prehitevam počakam, da sem za določeno razdaljo pred njim zaradi varnosti … Pa ne razumem zakaj se mu ne da počakat, da vsaj JST varno vozim in VARNO prehitim avto, ki ga prehitevam in da se mu potem enostavno umaknem? Kolko ljudi vozi po sredini avtoceste? (sem srečal ogromno takih ljudi, ko so ozili po 100 po sredini avtoceste in jih nisem mogel prehiteti …)

  Naj vas osrečim, da se mi zdi promet v Sloveniji mnogo boljši kot v sosednji Italiji, kjer pa te res POMENDRAJO, če ne voziš tako kot drugi. ;)

 11. @Mikec: ja se strinjam popolnoma. Tud mene bi mogl po vseh pravilih na izpitu vržt zarad ene napake, no sem tista ni bla tko nevarna za ostale niti za nas v avtu. Ampak se morm pohvalit, da še ni blo nič kej posebi narobe odkar mam izpit :)
  @Sanel.Š: tudi s tabo se strinjam kar se tiče zmučkanih voznikov, ampak se ti zdi prav, da si tisto punco prehitel in jo grdo zaprl kot si sam napisal? A to je pa ql al kaj k bi se ti pol u rit lahk zabila?
  @urša: omejitve so omejitve in morjo bit za vse iste. ne more se en mulc vozit počasneje po cesti, samo zato, ker je ravnokar dobil izpit. vse v mejah omejitev
  @romeno: ja policisti dostikrat kršijo zakon, zato ker si mislijo, da njim pa nihče nič ne more. sej kolikokrat se vozijo po avtocesti čez omejitve, ali pa rešilci, pa so brez lučk.
  @mustang: sej je logično kdo jo ma .. tisti, ki je že v krožišču ima prednost pred tistim, ki v krožišče šele pelje. če pa komu to ni logično, pa bog pomagi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s