Zakaj je modrostni zob modrostni?

Ime modrostni zob izhaja iz tega, ker začnejo ponavadi rasti nekje med 16. in 25. letom, torej v letih, ko naj bi človek že imel nekaj modrosti v sebi. Verjetno vas večina misli, in tudi sama sem bila takšnega mnenja, da lahko ima človek maksimalno štiri modrostne zobe, a resnica je, da jih lahko imamo tudi več, je pa res, da večini zrastejo le štirje, lahko pa tudi manj. Bolj kot ne se vsi prej kot slej soočimo s to nadlogo, ki zna včasih sabo prinesti obilo bolečine in gneče v čeljusti. Zaradi njih imamo potem premalo prostora in se drugi zobje premaknejo, dlesen zateče in boli ter se zagnoji, pride lahko tudi do poškodb (pokanja) ostalih zob itd. V večini primerov je zato dobro, da damo modrostne zobe izdreti. Tudi sama bi jih morala, ampak odlašam. Nič kaj me ne veseli misel na zobozdravniški stol in injekcijo ter par dnevno posedanje doma z zatečenimi usti ob družbi dobrega starega Fruteka. Ampak prej ko slej bo dosti modrosti in jo bo treba poslati iz ustne votline :)

6 thoughts on “Zakaj je modrostni zob modrostni?

  1. Jaz sem se pa že dveh znebila, ker nista nameravala naravnost rasti, ampak kar vodoravno v ostale. Pa ni prav nič hudega, kar pomeni veliko, če pride od mene!;) Znam biti velik komplikator in zagret sovražnik česarkoli, kar spominja na zdravnike in kri:)

  2. Modrostni zobje lahko rastejo tudi po tridesetem letu, zato se jim tako reče. Prav dosti več kot štirje težko zrastejo, ker je v čeljusti zelo pogosto še za te štiri premalo prostora in je izklesavanje osmic pogosti kirurški poseg na maksilofacialni kliniki.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s