Zavržene živali

Sem velika ljubiteljica živali, zato me ljudje, ki ne znajo ali ne morejo skrbeti za svoje ljubljenčke in jih za to odvržejo, spravljajo ob živce in jih bi jih najraje raztrgala, če bi se srečali na štiri oči. Razlogov je verjetno ogromno zakaj nekdo odvrže žival kar nekam, brez da bi primerno poskrbel za njenega novega lastnika, a kakršen koli je že razlog, opravičila za tako dejanje ni. Nekaj časa nazaj so mediji pisali o tem, kako je nekdo na cesto med Brezovico in Veliko Polano odvrgel dve mucki. Za eno muco je bilo že prepozno, ko jih je našla članica društva za zaščito živali Violeta Celec. Ko je ta gospa povedala županu Velike Polane, da je muco našla, je le-ta odvrnil, da naj jo vrže preko ceste v drugo občino in se tako njim ne bo treba ukvarjati s tem. Mislim, da mi ni treba posebej poudarjati kako neprimerno in nečloveško je razmišljanje župana. Nadvse pohvalna in še kako resnična pa je izjava gospe Celec, ko je dejala, da vsi živimo skupaj, tako ljudje, kot živali in da danes so živali, jutri so lahko otroci. Popolnoma se strinjam z njo in mislim, da če lahko nekdo kar tako odvrže ubogo žival, ki praktično ni ničesar kriva, lahko kaj hudega stori tudi človeku. Če kupiš ali nekje dobiš mačko, psa ali katero drugo žival, moraš za njo primerno skrbeti, drugače pa se zavzeti za to, da dobi žival primernega lastnika, ki bo za njo skrbel tako kot se spodobi.

Zakon o zaščiti živali (Ur. l. RS št. 98 z dne 3.12.1999) ščiti živali in omogoča kaznovanje tistih, ki živali zanemarjajo ali jih mučijo (jim namerno povzročajo trpljenje oz. škodijo njihovemu zdravju).
Za ukrepanje sta pristojni veterinarska inšpekcija in policija. Da lahko ukrepata, potrebujeta prijavo.
Zatorej prijavi osebe, za katere veš, da mučijo oz. zanemarjajo svojo/-e žival/-i.

V Sloveniji obstaja po mojih podatkih tudi deset društev proti mučenju živali, za to, če veste, da se  v vaši okolici dogaja v zvezi z živalmi kaj, kar se ne bi smelo – pomagajte, ker živali si same ne morejo!

3 thoughts on “Zavržene živali

  1. Zanimivo, da so nas enkrat prijavili glede mučenja našega domačega psa (živimo na kmetiji) ker je suh pa shiran. Problem je, ker ga ne mučimo in sam uživa med nami in ga imamo radi, vendar je mešanček :D Na zunaj zgleda kot nemški ovčar, vendar je nekoliko manjši in izjemno suh, vendar ne zaradi tega ker ne je, ker mu dajemo ogromno za jest in po navadi tudi k mačkam hodi pa vzame jest po vsem tem mu pa še pol štruce kruha damo za pojest … mešanček je med nemškim ovčarjem, dogo in še eno pasmo, ki je zelo prijazna do ljudi prav tako kot naš pes :)

  2. V naši prelepi državici mučitelje obsodijo na družbeno-koristna dela. Čeprav se je zakon z 1.Novembrom zaostril je še vedno samo na papirju… Sej kazen se “plača” pa še zdaleč ni primerna za deljenja mučiteljev…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s