Je stopnja izobrazbe partnerja pomembna?

Ker je možnosti kar nekaj, se bom omejila na eno: en partner ima končano srednjo šolo, drugi pa je študent oz. ima že univerzitetno izobrazbo in je zaposlen. Gre to skupaj ali ne? Jaz sem mnenja, da ja in ne. Odvisno od posameznika in od tega zakaj se tisti, s končano srednjo šolo ni izobraževal še naprej – je to zato, ker se mu ni dalo, ker ni imel denarja, ker ni zmogel? Iz lastnih izkušenj lahko povem, da to stvar vidim takole … tisti s končano srednjo šolo gre v službo (tam opravlja manj odgovorno delo, kot tisti z univerz. izobr.), pride domov in ima veliko prostega časa (seveda so možne izjeme), študentje pa moramo hoditi na faks, se učiti, delati seminarske naloge itd. V času izpitov smo nemogoči in ko nam teče voda v grlo se učimo tudi cele dneve. Tega pa tisti manj izobražen partner včasih ne razume. Saj reče: ‘ja itak, da razumem, da se moreš učit’, po drugi strani, pa si verjetno misli: ‘pa kako se more učit kar cele dneve, jaz sem se v srednji šoli samo par uric pred testom.’ Razlika je tudi v tem, da smo študentje ves čas navajeni sprejemati neke nove informacije, spremljati razno razne medije in dogodke, ki se dogajajo pri nas in po svetu, tisti s končano srednjo šolo so tega navajeni manj. Še enkrat poudarjam, so izjeme! Kar je pomembno (vsaj zame) je to, da je človek razgledan (včasih je kdo z nižjo stopnjo razgledan 1000x bolj, kot tisti s končanim faksom). Da ne vidi pred seboj samo to, kako bo končal službo in se po tem doma vrgel na kavč ali pa celo popoldne presedel pred računalnikom ali pa s prijatelji(cami) prečvekal v nekem baru. Pomembno mi je to, da imaš in znaš v življenju še kaj več, kot je pa nujno potrebno za tvojo službo, šolo in da se ukvarjaš z različnimi stvarmi, ki dajo tvojemu življenju nek smisel. Bistveno je, da imaš cilje h katerim stremiš in za katere se trudiš iz dneva v dan, da nisi pasiven, kar pa mnogi so. Način življenja dveh s popolnoma različno izobrazbo je lahko zelo podoben, lahko pa je tudi popolnoma različen. Lahko se ujameta, lahko se ne. So seveda izjeme, ampak vseeno mislim, da je več tistih, ki bi se strinjali z mano, če rečem, da je lažje, če se najdeta dva s podobno izobrazbo. Prevelika odstopanja v eno ali drugo stran, pa niso dobra. Je pa to, kot sem že rekla, odvisno od vsakega posameznika in načina življenja. Kot pravimo: sto ljudi, sto čudi.

8 thoughts on “Je stopnja izobrazbe partnerja pomembna?

 1. Če si osebi delita podobne interese, podobno stopnjo razgledanosti (imaš “izobražence”, ki so glede razgledanosti na stopnji osnovnošolca) in način življenja, potem prevelikih težav vseeno ne bi smelo biti. V nasproten primeru seveda po mojem ni podlage za dobro vezo. Izobražena, razgledana, uspešna ženska z tovarniškim delavcem s poklicno šolo? Nemogoče … Obratno? Mogoče, mogoče…

 2. oooo madona..sm hotu citirat celotno besedilo in označt marsikater del…
  skratka… to da tisti k hod v sluzbo po srednji šoli še ne pomeni da ni izobražen. izobražen je v svoji smeri. Sam nism šel nikoli na fax ker mi to predrkavanje knjig enostavno ne paše in ne sede. Sm ugotovu že v srednji šoli, da sm se pr praksi veliko več nauču in s tem izboljšal teoretičn del znanja. In to da se študenti vedno samo učite in da partner k pride iz sluzbe tega ne razume se tut nebi strinju. Zanimivo je da ta partner, ki hodi v službo precej manj žura (vrjetno, je pa res da nevem kako je to pri tebi).
  In tvoj opis tega deluje kot, da je fax ZELO ZELO pomembn za nadaljne življenje. No tut to ni res. Seveda je zelo odvisno od posameznika kako se znajde.

  Moj osebni zaključek je. Niti dolgoročno to nič ne pomeni kakšna je razlika v končani šoli kot je nekdo pred mano napisu. Nakonc koncu je itak dandanes pomembno kok zaslužiš. Jebiga živimo v kapitalizmu. In če sta plače usaj nekako približno iste (vedno več slišm, da diplomiranci nimajo lih bohve kok visoke plače), ponavad izobrazba ne pomeni neke hude razlike.

  Je pa res da učasih je blo to pomembno. Ker dokjer si v šoli prlezu, tako družbo si mel. Dandanes nevem več če je to točno tako :)

  no skratka pa to je samo moje mnenje k se je razvleku. Blog najdu ponesreč na googlu. Usake tok pa komu tut oddam komentar.

  Pa lep pozdrav.

 3. @rusty: Kot prvo, nisem rekla, da tisti, ki je končal samo srednjo šolo ni izobražen, napisala sem, da je manj izobražen, temu mi pa ne moreš oporekat, ker je res (kar se tiče šolanja), drugo je pa praktično znanje. In napisala sm, da je ful razlika med tem, zakaj nekdo po končani srednji šoli ni nadaljeval šolanja … če se nekomu pač ne da, ampak se znajde po drugi poti, torej s prakso, hvala bogu. Nisem hotela poudarjat, da je faks pomemben … želela sem samo poudariti razliko v načinu življenja, ki se pri nekaterih zelo razlikuje, ne pa seveda pri vseh, kar pa sem tudi parkrat poudarila. In dandanes, vsaj zame ni pomembno koliko kdo zasluži, no seveda brez denarja ne moreš bit, ampak jaz imam človeka rada zaradi drugih stvari, ne zaradi denarja. Ne rabim ob sebi nekoga, ki ima neko bajno plačo, če se drugače ne ujemava in nimava istih pogledov na svet. Do razlik ne pride samo zaradi količine denarja, ampak tudi zaradi izobrazbe. Še pa enkrat poudarjam, da se ljudje razlikujemo in nočem posploševati.

  Drugače pa lepo, da kdaj napišeš kak komentar, samo prej dobro preberi blog in mi nasprotuj v stvareh, ki jih jaz dejansko napišem :)

  LP

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s