Biti pismen danes je težko

Tk pač je, dons žvimo u takmu svetu, d se sploh več ne sekiramo ka kdo govori, pa kk piše. Pa dobiš mesiđ, pa piše: oi..kwa je zdj?kk si? dj FSM, PB pa LP in odpišeš: cao..sm fajn, pa ti? ja tud ti se FM, LP

Danes je pač tako. Vsi se bolj ali manj izražamo z nekimi okrajšavami, pomanjševalnicami, ne uporabljamo več majhnih in velikih črk (npr. v SMS-ih in razno raznih spletnih klepetalnicah …), skratka temu bi se lahko reklo, da smo nepismeni, ker pismenost je (po SSKJ) sposobnost branja in pisanja. Torej, če ti nekdo napiše SMS, pardon, kratko tekstovno sporočilo, v takšni obliki kot sem napisala zgoraj, je recimo tisti nepismen in seveda si ti tudi, če mu odpišeš v takšni obliki. Če pa se ti zgodi, da še česa ne znaš prebrati, kar se danes tudi rado zgodi, ker nekateri izumljajo nove besede, brez da bi te o tem predhodno obvestili, potem pa si še bolj nepismen oz. (da še jaz izumim kako novo besedo) nebralen. In kdo je kriv za to? SMSi, IRC (ko je še bil aktualen), Messenger in podobni … si kdo upa trditi, da ni res? BRB

Sori, mogla sm it na WC vmes.

Da ne govorim o slengovskih besedah. Ok priznam, tudi jaz ne govorim, še manj pa pišem pravilno slovensko (s tem mislim neformalne pogovore). Samo pri hudiču, da ni treba govorit takole: ‘Ej stari, kak safr ja bil dans u skulu. Vsi so bli čist zabediran, skul mejt je včeri z rufa padu …’ Ja, to se navezuje na ljubljansko mladino. Če je kakšen tak tukaj, pa le naj napiše kakšno ljubljansko slengovsko besedo, da se naučim kakšno bedarijo več.

Pisanje takole po raznih forumih: ‘j$ m4m fu77 3n pr0bl3m..wč3r4j $m4 $ f4nt0m prv!č sp4l4 skup, p4 n!$m4 up0r4b74 k0nd0m4……….4 $m l0hk n0s3č4???????? HELPPPPP!!!!!’ No, da sem napisala tale stavek sm porabila 10-krat več časa, kot pa bi ga, če bi pisala pravilno slovensko in ljubi ljudje, kako lahko eni tako pišete/pišejo? Ni mi jasno, res mi ni jasno.

No, da pa se ne bom samo delala fino in vam solila pameti, bom napisala še nekaj v stilu, ki ga jaz uporabljam pri pisanju v SMS-ih in npr. na Messengerju. ‘dans je bil moj dan kr fajn. zjutri sm zgodi ustala, pa šla mal po opravkih, pa na eno kavico s prjatlco, pol sm pršla nazaj domov, pa sm skuhala kosilo. po kosilu sm spila še eno kavico, mal pogledla po netu, pol sm šla pa na en sprehod z drugo prjatlco. to je bil moj dan, zdj sm pa tle, pa pišem blog. ‘ In kako se vam zdi, sem pismena ali ne?

Še dobro, da obstajajo šole, kjer še tu pa tam napišeš nekaj v pravilni slovenščini in še dobro, da obstaja blog, da malo obnovim pravilne slovenske besede. Mogoče se na račun bloga ne bom v prihodnosti spraševala, tako kot danes, kako se napiše beseda odprl. Ja tudi ‘najboljšim’ se zgodi včasih kakšna napača … pač sem vtipkala v Google odprel, pa nekako ni našel kar sem hotela … potem napišem odpru in mi stric Google napiše: Ste morda mislili: odprl? Jaaa to sem hotela. Malo za šalo, malo za res, pismena Simona, v nepismenem svetu vas do naslednjič prav lepo pozdravlja.

5 thoughts on “Biti pismen danes je težko

  1. Kako sem šele jaz pobulila, ko sem bila priča sledečemu (govornemu) dialogu :
    -“Ajd.”
    -“Ajd, FSM.”

    “Ajd” je nadomestek za adijo in “FSM” pomeni fajn se mej, če slučajno ne veš :)).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s