Statistika

Spletna stran Statističnega urada RS (www.stat.si) vam ponuja dosti podatkov, pa ne samo tistih dolgočasnih.

Že takoj na prvi strani si lahko na desni strani pogledate prebivalstveno uro. Tista, ki velja za svet, se hitro premika naprej, tista, ki velja za Slovenijo pa stoji – trenutno nas je 2.030.510, bomo videli, kdaj bo kakšen več :) .

Pod prebivalstveno uro imate link: Imena in priimki, kjer lahko poiščete najpogostejša imena in priimke ter kombinacije tega dvojega. Najpogostejše slovensko moško ime je Franci (31.396), najpogostejše žensko ime je Marija (72.859), najpogostejši priimek pa je Novak (11.307). Če bi spadali med tiste, ki imajo najpogostejše ime in priimek v Sloveniji, bi vam na osebni pisalo: Horvat Jože ali Novak Marija. Pogledate si lahko tudi, katera so bila najpogostejša imena novorojenčkov v letu 2007. Lani se je rodilo največ malčkov z imenom Luka in malčic z imenom Lana. Tako sem ugotovila, da moje ime ni ravno priljubljeno dandanes :) . Odtipkate lahko tudi svoje ime in priimek ter tako ugotovite kako pogosta sta. Gobec Simon očitno v Sloveniji ni veliko, saj mi izpiše, da je to število manjše kot pet ali pa se ta kombinacija ne pojavi. No to drugo zagotovo ne drži, ena je poleg mene še sigurno, saj mi vedno zasede ime na mailu (simona.gobec@ …) :D .

Pa gremo dalje. Če vtipkate svoj rojstni datum, vam prikaže, koliko ljudi se je istega dne rodilo v Sloveniji in na kateri dan v tednu ste se rodili. Moj rojstni datum je 1. 10. 1986. Tisto sredo, slabih 22 let nazaj, se je rodilo 78 ljudi, 1. oktobra pa ima rojstni dan 6.166 oseb.

Predno zaključim pa naj še povem, da se je tudi naša prebivalstvena ura premaknila naprej. Sedaj (14. 8. 2008, okoli 4. ure popoldne) nas je 2.030.511. Malčku ali malčici pa vse najboljše :) .

4 thoughts on “Statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s